Home » Ondernemersnieuws » administratie » Waarom is projectmanagement software onmisbaar voor het MKB?

Waarom is projectmanagement software onmisbaar voor het MKB?

Geplaatst in: administratie

Het managen van een project kan een hele complexe taak zijn. Je bent constant bezig met allerlei zaken. Doordat het managen van een project zoveel verschillende fases omvat, kun je erg snel het overzicht verliezen. Gelukkig is dat als je gebruik maakt van projectmanagement software geen probleem meer. Maar welk projectmanagementprogramma is het meest geschikt voor jou als MKB’er? Een goede project tool geeft jou inzicht en informatie over jouw project.

Wat is projectmanagement?

Wanneer je aan een project werkt, kun je eigenlijk niet zonder projectmanagement. Met projectmanagement houd je de voortgang van jouw project in de gaten. Bij het managen van een project komt veel kijken: voorbereiden, plannen, uitvoeren, controleren en afronden. Door taken te verdelen en toe te wijzen aan deelprojecten, behoud je overzicht over het project. Op deze manier is het ook voor alle betrokkenen duidelijk waar ze aan toe zijn en zal het gehele proces efficiënter worden doorlopen.

Wat kun je met projectmanagement software als MKB’er?

Zoals hierboven gezegd, komt er veel kijken bij een project. Gelukkig is er projectmanagement software. Met de software wordt het een stuk eenvoudiger en overzichtelijker om een project te managen. De software helpt jou bij alle bovengenoemde fasen van het opzetten van een project. Om je een duidelijk inzicht te geven in wat je precies kunt met een projectmanagementprogramma, staan alle belangrijke mogelijkheden en voordelen hieronder genoemd.

Voorbereiden en plannen

Een goede voorbereiding en planning is essentieel voor een succesvol project. Met software kun je vooraf een overzichtelijke planning maken en deadlines stellen. Als er meerdere partijen werken aan jouw project, dan kun je de taken verdelen in een teamkalender. De betrokkenen kunnen dan in hun project software zien wat hun taken zijn en wanneer de deadline is. Naast het plannen kun je het project makkelijk verdelen in kleinere deelprojecten. Dit doet je met de taakmanagementfunctie. Je maakt een deelproject waaraan je deadlines en budgetten kunt hangen. Als je de deeltaken goed opstelt, zal dit zorgen voor een betere workflow. Zo kun je dus efficiënter werken dankzij projectmanagement software.

Uitvoeren en controleren

Tijdens het werken aan jouw project kun je van verschillende gemakken profiteren met software. Zo heb je goed inzicht in je middelen en budget. Je kunt dan precies inzien welke middelen je hebt gebruikt voor welke taken. Ook de budgetten per taak staan duidelijk genoteerd in je projectmanagement programma. Wil je dat alle betrokkenen duidelijk kunnen communiceren tijdens het project? Dat kan met de chatfunctie die veel softwareleveranciers aanbieden. De informatie en voortgang kan makkelijk worden gedeeld met alle betrokkenen. Dit zorgt er ook voor dat de efficiëntie van jouw project verhoogd wordt.

Evalueren van je project

Na afloop van je project wil je graag zien wat er goed ging en wat er de volgende keer beter kan. Vrijwel alle projectmanagement software beschikt over een functie om statistieken en rapporten op te stellen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel taken er al zijn voltooid en hoeveel uur er aan de taken is besteed. Daardoor krijg jij een duidelijk inzicht in jouw project. Je kunt zien wat er goed ging en wat er de volgende keer beter kan. Zo zal jouw volgende project een stuk soepeler verlopen.

Stap jij ook over op projectmanagement software?

Jij wilt toch ook dat jouw project succesvol wordt afgerond en dat er uit elk project het maximale wordt gehaald? Met behulp van projectmanagement tools is dat een fluitje van een cent. Elke fase van het project plan je in de software en terwijl je project bezig is houd jij de voorgang keurig bij. Dankzij de software wordt het werken aan een project een stuk makkelijker en efficiënter. Kies het juiste projectmanagement programma en maakt van jouw volgende project het meest efficiënte project die je ooit hebt gedraaid!