Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waarom is handhaving in een land als Nederland belangrijk?

Waarom is handhaving in een land als Nederland belangrijk?

Geplaatst in: algemeen

Nederland staat bekend als een van de veiligste landen ter wereld. Al jaren is er een terugloop in de criminaliteitscijfers. Dat zal veel mensen verbazen, aangezien er de laatste jaren meer en meer aandacht is voor criminaliteit in het nieuws. Om Nederland zo veilig mogelijk te houden, wordt er veel handhaving ingezet op straat. Zij moeten ervoor zorgen dat burgers zich op straat veilig voelen. In dit artikel vertellen wij je meer over het belang van de inzet van handhaving in Nederland. Ben jij geïnteresseerd in de werkwijze van handhavers? Lees dan snel verder.

Wat zijn handhavers nou eigenlijk?

Wie denkt dat handhavers hetzelfde zijn als politieagenten, heeft het mis. Het grote verschil tussen handhavers en politieagenten zit hem in de bevoegdheden. Handhavers worden ook wel Boa’s genoemd, dit is een afkorting voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Door het volgen van een handhaving opleiding kan je opgeleid worden tot boa. Een politieagent heeft meer bevoegdheden dan een boa, namelijk het hebben van een algemene opsporingsbevoegdheid. Dit houdt in dat een politieagent alle strafbare feiten mag opsporen. Een boa mag slechts een aantal van de strafbare feiten opsporen. 

Een politieagent heeft ook een andere opleiding gedaan dan een handhaver. Door het volgen van opleidingen van de Rijksoverheid krijgen zij meer bevoegdheden, waarom het gebruik van een vuurwapen

De taken van een handhaver

Handhavers zijn altijd zichtbaar in het straatbeeld. Ze stralen een bepaalde veiligheid uit, wat ervoor zorgt dat de orde op straat bewaard wordt. In drukke steden als Amsterdam zijn handhavers vaak bezig met toeristen erop te wijzen wat ze wel of niet mogen doen. Vaak hebben toeristen niet in de gaten wat de regels in Amsterdam zijn, daar kan een handhaver hen dan op aanspreken. Ook zorgen handhavers ervoor dat overlast op straat wordt tegengegaan. Hangjongeren, drugs- en drankgebruik, zwerfafval en andere voor overlast zorgende zaken worden aangepakt door handhavers. 
Wanneer je met je auto op een plek geparkeerd staat waar dat niet is toegestaan, bestaat de kans dat deze wordt weggesleept. Dit is ook een van de taken van de handhavers. 

In het kort zorgen handhavers ervoor dat het op straat veilig is en voelt voor burgers. In een land dat steeds voller en drukker wordt, is het van belang dat er op straat toezicht wordt gehouden. Dit met als doel om het leven in openbare ruimtes veilig te houden.