Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Waarom heb je als zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Waarom heb je als zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Geplaatst in: verzekeringen

Werk je als zzp’er? Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Omdat je een groot aantal verzekeringen af kunt sluiten, weet je misschien niet waar je wel en niet voor moet kiezen. Twijfel je over een aansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk waarom je als zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Particuliere vs. zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Veel Nederlanders hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om je hier ook zakelijk voor te verzekeren. Dit is een misvatting, want je hebt niets aan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering als je schade veroorzaakt als je aan het werk bent. Als je geen zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af hebt gesloten, draai je zelf op voor de kosten. Reden genoeg om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) serieus in overweging te nemen wanneer je als zzp’er aan de slag gaat. Je betaalt weliswaar iedere maand premie voor deze verzekering, maar uiteindelijk kun je ook veel geld besparen door een AVB af te sluiten.

Wat vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Voordat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Om het overzichtelijk te houden, zetten we hier op een rijtje wat er vaak wel verzekerd is als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit.

  • Schade aan personen of objecten door producten die je levert of maakt.
  • Schade aan personen of objecten tijdens het beoefenen van een beroep door jezelf of werknemers.
  • Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld rechtsbijstand, een strafproces of tuchtprocedure.
  • Aanspraak die plaatsvond voor de ingangsdatum. Let op: dit geldt alleen als je voorrisico meeverzekerd hebt.
  • Aanspraak door milieuaantastingen die plotseling ontstaat en die je niet had kunnen voorzien.

Denk overigens niet dat schade altijd vergoed wordt als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, want dat is niet het geval. Verzekeraars sluiten namelijk ook bepaalde zaken uit. Zo valt schade aan jezelf of jouw bedrijf bijvoorbeeld buiten de dekking van AVB verzekering zzp. Dit geldt ook voor schade die met opzet is veroorzaakt, schade die is ontstaan met of door een (lucht)vaartuig of motorvoertuig en schade die ontstaan is door het bewust overtreden van overheidsvoorschriften. Uiteraard ben je ook niet verzekerd voor aanspraak na beëindiging van de verzekering.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Zie je inmiddels het nut van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering in? Wacht dan niet te lang met het afsluiten. Gelukkig kun je direct actie ondernemen, want bij veel verzekeraars kun je online een aanvraag indienen. Voordat je een aanvraag kunt versturen, moet je eerst een aantal gegevens invullen. De verzekeraar kijkt hier vervolgens naar en stuurt je binnen de kortste keren een aanbod op maat. Als de voorwaarden en de premie van de verzekering aanstaan, kun je meestal ook direct online een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.