Home » Ondernemersnieuws » administratie » Waarom een goed boekhoudprogramma onmisbaar is

Waarom een goed boekhoudprogramma onmisbaar is

Geplaatst in: administratie

Heb je een goed idee voor een product of dienst, en wil je starten als ondernemer om dit aan te gaan bieden? In eerste instantie zul je bij het starten van je onderneming vooral denken aan hoe je het product of de dienst gaat leveren, en hoe je aan klanten kunt komen. Maar er zijn nog meer zaken belangrijk. Zoals bijvoorbeeld je administratie bijhouden in een boekhoudprogramma. Hieronder lees je meer over de onmisbaarheid van een goed boekhoudprogramma, zoals bijvoorbeeld Rompslomp.nl dat biedt.

Nodig voor de Belastingdienst

Ondernemers zijn verplicht voor de Belastingdienst een boekhouding bij de houden. De minimale boekhouding van een ondernemer dient volgens hen te bestaan uit bankafschriften, inkoopfacturen en verkoopfacturen of facturen die zijn verstuurd naar opdrachtgevers. Deze basisadministratie zou je als startende ondernemer ook met behulp van Excel kunnen opzetten, maar dat heeft bij lange na niet dezelfde andere handige functionaliteiten als een goed boekhoudprogramma. Met behulp van een boekhoudprogramma is het doen van de Btw-aangifte eens per kwartaal bijvoorbeeld een eitje.

Goed financieel overzicht voor jezelf

Naast dat een boekhoudprogramma je helpt bij het bijhouden van je administratie voor de Belastingdienst, biedt het voor jezelf ook veel voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk offertes en facturen maken in de huisstijl van je onderneming, en bijhouden hoe het ervoor staat met betalingen. Als ondernemer ben je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk bezig met echt ondernemen. Een goed boekhoudprogramma werkt automatisch voortdurend je administratie bij, en stellen een winst- en verliesrekening en balans op. Zo weet je altijd of je onderneming financieel gezond is, en of er bijvoorbeeld ruimte is om bepaalde investeringen te doen.

Tijdsbesparing

Ondernemers werken vaak al meer uren dan mensen in loondienst. Om zoveel mogelijk tijd te kunnen besteden aan ondernemen, moet je zo weinig mogelijkheid tijd besteden aan je boekhouding. Een goed boekhoudprogramma werkt efficiënt en gebruiksvriendelijk. Zoveel mogelijk functies zijn geautomatiseerd, zoals bijvoorbeeld het versturen en inboeken van facturen en het verwerken van bonnetjes van inkopen en andere uitgaven.

Overal en altijd inzichtelijk

Een boekhouding kan zowel lokaal als in de cloud worden bijgehouden. Deze laatste optie is verreweg het meest populair bij ondernemers. Heb je even wat tijd over? Dan kun je waar en wanneer je maar wil je boekhouding bijwerken. Ook handig is het dat je bij klanten direct kunt inzien of er nog betaling openstaan, en zo ja, om welke het dan gaat. Je hebt ongeacht tijd of locatie live inzicht in je boekhouding, en de data is ook nog eens veilig opgeslagen.

Zoals je ziet zijn er diverse redenen waarom een goed boekhoudprogramma onmisbaar is. Het biedt diverse voordelen, die jou helpen beter te kunnen ondernemen!