Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waarom een AED in jouw bedrijf onmisbaar is

Waarom een AED in jouw bedrijf onmisbaar is

Geplaatst in: algemeen

AEDJaarlijks krijgen er zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Het gebruiken van de juiste maatregelen en ingrepen kan letterlijk levens redden. Het is dan ook om die reden dat veel bedrijven standaard een x aantal EHBO-gecertificeerde medewerkers op locatie heeft. Toch blijken hier veel mensen niet toe in staat te zijn. Het aantal mensen dat niet bereid is te reanimeren, is schokkend meldt Nu.nl. Dit terwijl het aantal mensen dat buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt wekelijks op een kleine 300 uitkomt.

Het belang van een AED
Wanneer iemand een circulatiestilstand heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een hartinfarct, dan betekent dit vaak dat er grote chaos is in het elektrische netwerk van het hart. Er hoeft niet altijd direct sprake te zijn van een daadwerkelijke hartstilstand. Het hart staat over het algemeen namelijk niet stil, maar trilt in een chaotisch patroon en trekt hierdoor niet meer samen. Dit samentrekken is natuurlijk nodig om het bloed door het lichaam te pompen. Hartmassage en mond- op-mond beademing kunnen helpen. Maar de enige echt effectieve manier om deze chaotische trillingen stop te zetten, is het defibrilleren van het hart. Door het hart te defibrilleren wordt de heersende chaos opgeheven en kan het hart weer op het normale tempo gaan kloppen. En daar is een AED voor nodig. Hoe langer er gewacht wordt met defibrillatie, hoe minder gemakkelijk het hart weer terugspringt naar het normale patroon.

De AED in de onderneming
Het gebruik van de AED op het juiste moment kan een verschil maken tussen leven en dood. Het is dus niet alleen belangrijk dat er voldoende EHBO-gecertificeerde werknemers aanwezig zijn, ook een AED is van levensbelang. Organisaties als Procardio.nl bieden deze aan voor verschillende organisaties. Zij zorgen ook direct voor het geven van de juist instructies op locatie. Zo weet het EHBO-gecertificeerde personeel ook om te gaan met de AED wanneer nodig. Erg belangrijk. Direct reanimeren met een defibrillator verhoogt de overlevingskans namelijk naar wel 80%.

Plaatsing van de AED
Bij het plaatsen van de AED is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Naast geschoolde medewerkers, is ook de juiste locatie van belang. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om de AED zelf te installeren. Laat dit altijd door een gespecialiseerde organisatie doen. Zij kunnen namelijk precies uitleggen welke locaties het beste zijn voor het apparaat en zorgen ervoor dat de AED de juiste beschermingsmiddelen en protocollen heeft.