Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waar moet je fiscaal rekening mee houden als je je bedrijf gaat verkopen?

Waar moet je fiscaal rekening mee houden als je je bedrijf gaat verkopen?

Geplaatst in: algemeen, financiën

Het verkopen van je bedrijf is een ongelooflijk belangrijke gebeurtenis in je leven, maar er komt ook ontzettend veel bij kijken. Naast de stappen die jij als eigenaar moet doorlopen zijn er ook nog een flink aantal fiscale aspecten waar je rekening mee moet houden tijdens de verkoop. Om je wat op weg te helpen hebben we een aantal belangrijke fiscale aspecten voor je op een rijtje gezet.

 1. Stakingswinst
  Het is altijd belangrijk om je bedrijf verkopen zo risicovrij mogelijk te maken door de juiste specialisten in te schakelen. Deze kunnen je helpen met en adviseren op het gebied van fiscale aspecten zoals de stakingswinst. De stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de daadwerkelijke waarde op het moment van overdracht van de verkoop. Een deel van de stakingswinst is vrijgesteld van belasting wanneer je jouw onderneming verkoopt. Zorg dus voor goed bedrijfsovername advies zodat je deze fiscale voordelen niet misloopt.
 2. Oudedagsreserve
  Naast de stakingswinst is ook de oudedagsreserve een belangrijk aspect bij de verkoop van je bedrijf. De oudedagsreserve zal bij verkoop van de onderneming vrijvallen en afgerekend moeten worden bij de Belastingdienst. Je moet over de stand van de oudedagsreserve op het moment van verkoop belasting afdragen. Gelukkig mag de vrijval verrekend worden met eventuele ondernemingsverliezen.
 3. Desinvesteringsbijtelling
  Bij de verkoop van je bedrijf moet je een deel van de investeringsaftrek waar je in het verleden gebruik van gemaakt hebt mogelijk terugbetalen. De correctie hiervan komt alleen in beeld wanneer je binnen vijf jaar na aankoop besluit te verkopen. Heb je jouw onderneming langer dan vijf jaar? Dan is er waarschijnlijk geen sprake van een desinvesteringsbijtelling.
 4. Overdrachtsbelasting
  Ook over de verkoop van je bedrijf moet je belasting betalen: ook wel de overdrachtsbelasting genoemd. Houd hier rekening mee bij het bepalen van een verkoopprijs en schakel de hulp van een professional in om jezelf goed te laten informeren.
 5. Slotaangifte
  Als laatste is er nog de slotaangifte. Na de verkoop van je bedrijf moet er fiscaal afgerekend worden met de Belastingdienst. In andere woorden sluit je jouw administratie en maak je de balans op. Op dit moment reken je af voor alle betalingssoorten zoals bijvoorbeeld de oudedagsreserve maar ook eventuele voorraad die nog in het magazijn staat.

Hoewel het goed is om zelf op de hoogte te zijn van de zaken waar je op fiscaal gebied rekening mee moet houden bij de verkoop van je bedrijf, is het altijd verstandig om de hulp van een specialist in te schakelen. Zo weet je zeker dat je als ondernemer zo min mogelijk risico loopt en niet voor onverwachte kosten of teleurstellingen komt te staan.