Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waar moet ik op letten bij een zakelijke smartphone?

Waar moet ik op letten bij een zakelijke smartphone?

Geplaatst in: algemeen

De keuze voor een nieuwe zakelijke smartphone is niet voor iedereen eenvoudig. Uiteraard moet het toestel betrouwbaar zijn en wil je snel kunnen werken. Je wilt dat mails duidelijk leesbaar zijn en dan is een goed scherm belangrijk. De telecomvergelijker Telefoon.nl vertelt waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe zakelijke smartphone.

Betrouwbare smartphone

In Nederland zijn er twee merken die met kop en schouders boven de rest uitsteken als het gaat om verkoopcijfers en dat zijn Apple en Samsung. Beide merken bieden uitstekende smartphones die betrouwbaar zijn en over goede specificaties beschikken. Huawei is een goede nummer drie en deze fabrikant uit China biedt net iets goedkopere telefoons aan. Naast de drie beste verkopende smartphonemerken zijn er natuurlijk ook speciale zakelijke merken. BlackBerry maakt bijvoorbeeld al jaren zakelijke toestellen met een fysiek toetsenbord. Voor bouwbedrijven, horeca en in de industrie is het robuuste merk CAT zeer geschikt en sinds 2017 is Nokia ook weer helemaal terug.

Beeldscherm

Een belangrijk onderdeel van de smartphone is natuurlijk het beeldscherm. Je kijkt daar dagelijks vele uren naar. De meeste smartphones hebben een LCD beeldscherm terwijl duurdere telefoons vaak over een OLED beeldscherm beschikken. Het laatste type is rijker aan kleur en heeft als grote voordeel dat het afzonderlijke pixels kan oplichten. Zo krijg je notificaties door zonder het hele beeldscherm op te lichten. Dat is dan weer voordelig voor de accu vanwege lager energiegebruik. Vanaf 2017 is er een nieuwe trend zichtbaar waarbij smartphones een groot beeldscherm hebben dat vrijwel de volledige voorkant inneemt. Die zakelijke telefoons zijn ideaal voor het lezen van mails en surfen over internet. Je herkent deze toestellen vaak aan een beeldverhouding van 18:9 of meer.

Processor en geheugen

De processor is de krachtbron van iedere smartphone en die bepaalt hoe snel je kunt werken met het toestel. Op het gebied van de processors is Qualcomm de grootste naam voor Android telefoons. Tegenwoordig zijn de laatste processors van Samsung en Huawei gelijkwaardig met die van Qualcomm. Apple is een ander verhaal want de A-processors behoren al jaren tot de snelste in de smartphonebranche. Gek genoeg hebben de A-processors structureel minder werkgeheugen. Voor de zakelijke smartphone van vandaag de dag 2 GB werkgeheugen hebben of meer. Bij Apple is 2 GB meer dan voldoende, maar niet bij Android. In het kader van multi-tasken en het zwaarder worden van apps is voor deze modellen zelfs 3 tot 4 GB aan te raden. De snelste Android processors van nu hebben zelfs 6 GB tot 8 GB aan werkgeheugen.

Het interne geheugen is voor een zakelijke telefoon ook een belangrijk onderdeel. Vroeger was 16 GB al veel maar tegenwoordig is internet veel sneller en geheugen goedkoper. Je zal al snel meer nodig hebben. De budget modellen zijn tegenwoordig uitgerust met 16 GB en vanaf het middensegment is er vaak keuze tussen 32 GB en 64 GB. Meer premium toestellen zijn altijd voorzien van 64 GB. Je kunt zelfs verschillende zakelijke smartphones met 128 GB of 256 GB intern geheugen kopen. Huawei heeft zelfs al een vlaggenschip gelanceerd met 512 GB aan opslagruimte.

Een goede camera

Wil je graag een nieuwe zakelijke smartphone kopen, dan wil je natuurlijk ook een degelijke camera. Vroeger was er een stelregel dat meer megapixels beter is. Die gaat echter niet helemaal meer op. Je kunt bijvoorbeeld goed zoeken om een selfie camera met meer of minder dan 5 megapixel te vinden. Bijna alle populaire mobiele telefoons beschikken over één of twee hoofdcamera’s met 12 megapixels. De huidige stelregel is eigenlijk wel zo simpel, want vanaf het middensegment mag je een goede camera verwachten met moderne technieken zoals phase detection, autofocus en eventueel optische stabilisatie. Duurder is beter, want de top van de camera smartphones bestaat uit dure premium modellen.

De keuze voor een nieuwe zakelijke smartphone blijft natuurlijk ook smaak. Want iemand die graag de iPhone 8 Plus wil hebben, zal niets geven om de Samsung Galaxy S9 Plus. Terwijl beide vlaggenschepen alles aankunnen, net zo snel zijn in gebruik en allebei prachtige foto’s maken.