Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Waar let je op bij de aanschaf van een laserprinter?

Waar let je op bij de aanschaf van een laserprinter?

Geplaatst in: algemeen

Je oude laserprinter is aan vervanging toe of misschien ga je wel voor het eerst een laserprinter kopen. Waar moet je dan allemaal op letten bij de aanschaf? Er zijn veel functies en mogelijkheden om rekening mee te houden en het zou natuurlijk zonde zijn als je een printer koopt en er later achterkomt dat je niet alles kunt wat je ermee wilt bereiken. Of het omgekeerde: dat je een prijzig model kiest met allerlei functies die je helemaal niet nodig hebt. Een beetje hulp kun je dus wel gebruiken. Lees daarom snel verder en krijg helder voor ogen wat voor printertype jij nodig hebt.

Zwart-wit printer of kleuren printer?

Er bestaan twee typen laserprinters: zwart-wit laserprinters en kleuren laserprinters. De namen van deze soorten spreken voor zich. Met zwart-wit printers kun je namelijk alleen maar monochrome afdrukken maken. Dit type is dus vooral geschikt voor (thuis)kantoren, waar veel tekstdocumenten geprint worden. Wil je ook de mogelijkheid hebben om kleuren af te drukken? Dan is een kleuren laserprinter de juiste keuze.

Wat moet de laserprinter kunnen?

Met een standaard laserprinter kan je uiteraard printen, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo zijn er laserprinters waarmee je daarnaast ook nog kunt kopiëren, scannen en/of faxen. Afhankelijk van je eigen gebruikseisen en budget kun je een apparaat met deze opties uitkiezen.

Ook bestaan er allerlei functies die het gebruiksgemak kunnen vergroten, zoals een automatische documentinvoer, kortweg ADF. Hiermee kun je meerdere pagina’s achter elkaar door de printer laten verwerken (kopiëren, scannen of faxen) zonder dat je de vellen stuk voor stuk handmatig in hoeft te voeren. Een andere handige optie is duplex printen, waarbij de printer automatisch dubbelzijdig kan printen. Beide functies besparen je kostbare tijd, die je liever aan leukere dingen besteedt.

Hoe wil je de printer aansluiten?

Je kunt een laserprinter op verschillende manier met het netwerk verbinden. Zo kun je ervoor kiezen om te gaan voor een bekabelde aansluiting door middel van een USB-printerkabel of door een netwerkkabel te gebruiken voor een ethernetverbinding. Wil je liever een draadloze aansluiting? Er zijn tegenwoordig veel printermodellen die werken met wifi, bluetooth of NFC (Near Field Communication). Het feit dat je hierbij geen kabel nodig hebt, zorgt ervoor dat je het apparaat kunt plaatsen waar je maar wilt. Gebruik je een laptop? Doordat je de printer niet aan hoeft te sluiten met een kabel, behoud je de vrijheid die een laptop zo handig maakt.

Wil je mobiel printen?

Printen vanaf een smartphone of tablet kan erg handig zijn. Als je hier gebruik van wilt maken, is het belangrijk om de verschillende manieren te bekijken en te controleren dat de printer jouw favoriete manier ondersteunt. Denk hierbij aan AirPrint, CloudPrint en Mopria. Daarnaast bieden een aantal printermerken ook een eigen app aan, waarmee u op handige wijze mobiel kunt printen.

De beste keuze voor jou (en voor anderen?)

Het belangrijkste is dat de printer aan al jouw wensen voldoet en dat je op een prettige manier ermee kunt werken. Dit kan voor iedereen iets anders zijn, dus bekijk vooral zelf welke printer bij jou past. Ben jij niet de enige die gebruik gaat maken van de printer? Houd dan ook de voorkeuren van de andere gebruiker(s) in gedachten.