Home » VVD wil ondernemersklimaat verbeteren, aldus de VVD

VVD wil ondernemersklimaat verbeteren, aldus de VVD

anne-wil_lucasHet is nooit te laat om wat voor de ondernemer te doen, moet men bij de VVD hebben gedacht. Anno 2013 komt de partij met een voorstel om via veertig maatregelen het ondernemersklimaat voor startups te verbeteren. Waar hebben we zoiets eerder gehoord? Dat moet vele jaren geleden zijn. destijds werd steeds Tomtom naar voren geschoven als lichtend voorbeeld, tegenwoordig kijkt de politiek naar Spotify en Zalando. Pardon? Ja, klopt, leest u het bericht van de VVD maar:

“Ruim veertig maatregelen van de VVD moeten het ondernemersklimaat voor startups aantrekkelijker maken. Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas presenteert vandaag (1 november 2013, red.) de Agenda ‘StartupNL’ met voorstellen die het startups makkelijker moet maken om in Nederland te starten, groeien én vestigen.

Startups zijn volgens Lucas de verborgen kracht van de economie. ,,Het zijn innovatieve, startende ondernemingen als Spotify en Zalando of het Nederlandse WeTransfer en Booking.com. Startups die in een mum van tijd kunnen uitgroeien tot grote ondernemingen met een wereldwijde afzetmarkt. Deze starters dagen de gevestigde orde uit om te blijven innoveren, leveren schonere of slimmere oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en zorgen ook nog eens voor banengroei. Momenteel kent Nederland zo’n 7.000 startups die goed zijn voor bijna 16.000 banen en een omzet van bijna twee miljard euro. De wereld van de startups blijft groeien, maar op de weg naar die groei komen ze obstakels tegen die de overheid kan wegnemen. Het is een groep ondernemers die liever naar zichzelf kijkt dan naar de overheid. Een mentaliteit die de VVD alleen maar kan toejuichen. Maar als overheid kun je ondernemers wel meer ruimte bieden om te ondernemen en daar is absoluut nog ruimte voor verbetering”, aldus Lucas.

Landen als Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben specifiek beleid ontwikkeld om het vestigingsklimaat voor startups te verbeteren. Nederland dreigt daardoor achterop te raken. Lucas: ,,Tal van regelingen zijn niet toegespitst op de specifieke situatie van deze jonge, ambitieuze bedrijven. We hebben dus niet 43 nieuwe regels bedacht, maar juist gekeken hoe we bestaande barrières kunnen wegnemen om te voorkomen dat deze bedrijven vroegtijdig het nest verlaten of niet van de grond komen. Dit doen we door regels te vereenvoudigen, durfkapitaal fiscaal aantrekkelijker te maken en bijvoorbeeld buitenlandse startups aan te trekken met behulp van een startup-visum. Daarnaast moeten we zorgen dat kennis gedeeld wordt: over technologie, maar ook over succesvol ondernemerschap. Daarom zet de VVD in op het creëren van broedplaatsen en dienen startups bij het topsectorenbeleid te worden betrokken. Niet door ze alsnog aan de vergadertafel te zetten, maar door gebruik te maken van hun energie en creativiteit om het topsectorenbeleid ook écht innovatiebeleid te laten worden”.

Zo wil de VVD Nederlandse startups de kans geven door te groeien naar een succesvolle, innovatieve onderneming. Zo willen we zorgen dat ze in Nederland gevestigd blijven. En zo willen we buitenlandse startups actief naar Nederland halen om hier hun droom waar te maken. Zodat ze hier voor banen zorgen en voor economische groei.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken (eerste week van november) zal Lucas de agenda aan minister Kamp aanbieden, met het verzoek om op basis van de StartupNL-agenda beleid en regelgeving aan te passen.”

Tot zover het bericht van de VVD. Het plan (de StartupNL-agenda) kunt u hieronder lezen en of downloaden.

VVD presenteert: Agenda StartupNL