Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Voordelig zakelijk rijden, elektrisch of een youngtimer?

Voordelig zakelijk rijden, elektrisch of een youngtimer?

Geplaatst in: mobiliteit

Wanneer je een auto zakelijk rijdt, dan zullen de meesten ook een bijtelling op hun inkomen krijgen wegens het privégebruik. Tenzij je natuurlijk aantoonbaar minder dan 500 km op jaarbasis privé met je zakelijke auto rijdt, maar dit gaat voor de meeste mensen niet op. De vraag is nu, hoe kan ik zakelijk zo voordelig mogelijk rijden? De bijtelling kan flink in de papieren lopen en de overheid heeft de afgelopen jaren het rijden met groene auto’s fiscaal flink gestimuleerd. Wil je echt kijken of je goedkoper kan rijden, dan moet je niet gaan voor een nieuwe brandstofauto. Je moet dus voor een milieuvriendelijke auto gaan of een andere optie: een youngtimer aanschaffen, waarbij je niet nieuw rijdt, maar wel goedkoop.

Elektrisch

Om je direct even uit je droom te halen: De overheid wil je alleen nog maar fiscale korting op je bijtelling geven, als je echt een 100% vol-elektrische auto rijdt. Het hebben van een zuinige of hybride auto is niet meer voldoende omdat, volgens de overheid, deze auto’s minder milieuvriendelijk zijn dan verwacht.

Koop je dus een elektrische auto, dan is de bijtelling op je inkomen 4% van de cataloguswaarde en dit percentage is geldig voor 60 maanden (5 jaar), gerekend vanaf de eerste tenaamstelling. Vanaf 2019 geldt dit percentage tot een catalogusprijs van € 50.000,-. Daarboven betaal je dan de algemene bijtelling van 22%.

Een nadeel is helaas nog altijd de afstand die met een elektrische auto gereden kan worden en dat de keuze in vol-elektrische auto’s niet zo groot is, tenzij je een Tesla neemt. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Een Tesla en andere populaire elektrische auto’s halen de cataloguswaarde van € 50.000,- vaak wel, dus je bijtelling wordt dan minimaal € 50.000,- x 4% = € 2.000,-. per jaar.

Youngtimer

Toen de overheid enkele jaren geleden de vrijstelling voor motorrijtuigenbelastingen voor oldtimers, alleen nog wilde laten gelden voor auto’s ouder dan 40 jaar, is de term youngtimer meer bekend geworden. Een auto wordt een youngtimer bij het bereiken van 15 jaar. Het is heel interessant om een youngtimer als zakelijke auto te overwegen, want er rijden nog hele mooie en goede youngtimers rond.

Bovendien heeft de overheid de youngtimer-regeling in het leven geroepen. Rijd je zakelijk met een youngtimer dan geldt een bijtelling van 35% van de economische waarde. Laat je niet misleiden door het percentage. De economische waarde, waarvan dit percentage genomen wordt, is de waarde op het moment van aanschaf. Dit kan je enorm veel geld schelen.

Neem bijvoorbeeld eens deze nette BMW occasion, een BMW 5-serie uit 1999. Een prachtige auto om zakelijk mee te rijden. De cataloguswaarde is € 2.950-. Er wordt een bijtelling van 35% over € 2.950,- berekend, zodat je jaarlijkse bijtelling € 1.032,50 is.

Vergelijk de bijtelling eens met het voorbeeld van de elektrische auto. Ja je rijdt nieuw, maar de keuze is niet optimaal en de afstanden die je kan rijden zijn ook beperkt. Toch is de bijtelling voor een youngtimer bijna € 1.000,- lager, ondanks een percentage die 31% hoger ligt dan bij een elektrische auto.