Home » Ondernemersnieuws » startups » Voor jezelf beginnen als elektricien: Drie tips

Voor jezelf beginnen als elektricien: Drie tips

Geplaatst in: startups, zzp

Droom je van een eigen zaak als elektricien? Wil je graag werken aan projecten en opdrachten die je zelf hebt gekozen? En wil je je eigen tijd indelen? Er komt heel wat kijken bij het opstarten als ZZP’er, een goede voorbereiding is echt het halve werk! Bedenk bijvoorbeeld een pakkende naam als bedrijf, maak jezelf online vindbaar door een website te lanceren en bepaal het aantal uren dat je wekelijks wilt gaan werken. Wat worden de gewenste werktijden en hoeveel projecten wil je graag oppakken in die uren? Allemaal vragen die aan bod zullen komen tijdens de voorbereidingen wanneer je als elektricien wilt beginnen voor jezelf. Drie tips op een rij voor een vliegende start als ZZP’er!

De juiste apparatuur

Starten als ZZP’er vereist een goede voorbereiding. Als elektricien is de juiste apparatuur echt een must. De materialen die ingezet moeten worden tijdens een opdracht zijn noodzakelijk, daarmee staat of valt de kwaliteit van de uitvoering.  Zonder de juiste apparatuur kan een klus niet worden gerealiseerd. Daarom is bij het starten als ZZP’er de investering nodig om over de juiste materialen te beschikken. Denk daarbij aan geschikt meetapparatuur, gereedschap, maar ook passend vervoer! Door een lijst te maken met alle benodigdheden, worden de items inzichtelijk gemaakt en ben je op de hoogte van de kosten die gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de juiste meetinstrumenten, want zonder te meten kan een elektricien niet aan de slag!

Verzeker jezelf én je bedrijf

Een goede verzekering is minstens zo belangrijk om af te sluiten wanneer je als elektricien voor jezelf wilt beginnen. Je bent eenmaal afhankelijk van je mentale en lichamelijke gezondheid, waardoor het inkomen daar volledig op steunt. Een goede verzekering voor jezelf en het bedrijf is noodzakelijk, denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook een rechtsbijstandsverzekering en inventarisverzekering. Je hebt eenmaal niet alles in de hand en met de juiste verzekeringen kan je de meest relevante risico’s afdekken.

Netwerk voor opdrachten

Wanneer je voor jezelf begint, is het belangrijk om al tijdens de voorbereidingen van jouw bedrijf een goed netwerk op te bouwen. Denk daarbij aan het kenbaar maken dat je vanaf periode X beschikbaar bent, zodat de juiste potentiële klanten aangetrokken worden. Ook helpt een website bij de vindbaarheid van jouw bedrijf. Lokale ondernemingen kunnen goed worden gevonden met de juiste instellingen in Google. Vul daarom een bedrijfspagina in, zodat de klant in de regio jouw onderneming kan vinden wanneer hij gebruik wil maken van jouw diensten en hulp. Door de verwachtingen van klanten te overtreffen (bijvoorbeeld door snel kwalitatief werk te verrichten) zullen de klanten zelf via hun eigen netwerk positieve recensies verspreiden. Op deze manier kom je als elektricien onder de aandacht bij nieuwe potentiële klanten. Tevreden klanten zijn de goedkoopste manier van marketing!