Home » Ondernemersnieuws » algemeen » VOG aanvragen groeit aan populariteit. Hoe vraag je het aan?

VOG aanvragen groeit aan populariteit. Hoe vraag je het aan?

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Gaan mensen een zakelijke relatie aan, dan willen ze graag weten hoe betrouwbaar een persoon of partij is. Dit kan lastig in te schatten zijn. Ze kunnen natuurlijk referenties checken en rondvragen in hun netwerk. Maar dit hoeft niet altijd alles te zeggen. Wel een betrouwbaar beeld geeft een VOG. Deze Verklaring Omtrent Gedrag bevestigt dat een onderneming of persoon geen strafbare feiten eerder heeft gepleegd die samenhangen met het uitoefenen van bepaald werk. Het aantal aanvragen van een VOG groeit al jaren, en vorig jaar ging het zelfs om een recordaantal aanvragen. Wil of moet jij ook een VOG aanvragen? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.

Waarom een VOG aanvragen?

Groeit je onderneming? Nieuwe opdrachtgevers kunnen aangeven dat ze een VOG willen hebben om de betrouwbaarheid van jou of je onderneming in te schatten. Maar een VOG aanvraag kan ook voor jezelf handig zijn, om nieuwe medewerkers te screenen. Bij een VOG aanvraag wordt gekeken of een natuurlijk persoon of rechtspersoon eerder binnen een bepaalde functie- of beroepsgroep een strafbaar feit heeft gepleegd. Een VOG helpt bij de inschatting van de betrouwbaarheid van een bedrijf of persoon, en is soms zelfs verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het om werken met vertrouwelijke informatie, geld of kwetsbare personen gaat.

Online een VOG aanvragen via Dienst Justis

Een VOG wordt afgegeven door de screeningsautoriteit Justis. Deze is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Wil je een nieuwe medewerker screenen? Als werkgever kun je online een account maken bij Dienst Justis. Met e-herkenning log je vervolgens in om de aanvraag klaar te zetten voor de medewerker.

Bij het gemeentehuis een VOG aanvragen

Wil je als ZZP’er een VOG aanvragen voor jezelf, of wil je dat een nieuwe medewerker dit zelf regelt? Zelf een VOG aanvragen is mogelijk bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar iemand staat ingeschreven. Dit is echter wel een tijdrovende optie. Je moet een afspraak maken om langs te komen op het gemeentekantoor, en vervolgens kan het ook nog maximaal twee maanden duren voordat de VOG wordt afgegeven.

Online een VOG aanvragen

Wil je voor jezelf als natuurlijke persoon, of voor je onderneming als rechtspersoon een VOG aanvragen? Of moeten nieuwe medewerkers dat zelf regelen? Naast de optie van een bezoekje aan het gemeentekantoor, kun je dit gelukkig ook snel en gemakkelijk online doen. Niet direct bij Dienst Justis, maar wel via websites zoals Aanvragenvog.nl. De aanvraag rondt je binnen een paar minuten af, en de verklaring heb je meestal binnen een paar weken in huis.

Succes met het aanvragen van een VOG!