Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Vijf tips: meer doen in minder tijd

Vijf tips: meer doen in minder tijd

Geplaatst in: algemeen

Tegen elkaar opbieden over hoe druk je bent, is verleden tijd. Het is niet stoer om te roepen dat je zestig uur of meer per week werkt of ‘dat het werk voor het meisje gaat’. De man die dat ooit tegen me zei, kende mijn toenmalige vriendin overduidelijk niet. Anno vandaag gaat het om efficiënt werken, om meer doen in minder tijd. Door ‘Druk, druk, druk’ te roepen laat je alleen maar zien dat je de zaken bepaald niet onder controle hebt. Hou daar mee op dus, en neem een vrije dag!

Meer plezier en meer vrije tijd

Het voordeel van ondernemer zijn, is dat je zelf bepaalt hoeveel je werkt. Of beter gezegd: hoe lang je werkt. Ben je nu nog druk en passen je werkzaamheden niet in de tijd van een reguliere werkweek, neem dan onderstaande tips ter harte. Geheid dat je meer plezier in je werk hebt en op de koop toe ook aan vrije tijd wint.

1. Doe één ding tegelijk

Hou op met multitasken! Op het eerste gezicht lijkt meer dingen tegelijk doen een slimme manier om tijd te winnen. Maar helaas is het tegendeel waar: het maakt je minder productief en het vergroot de kans op fouten (die je dan later weer moet herstellen). Concentreer je op één taak en maak die af. Laat je mail en telefoon voor wat het is, sluit je af voor je omgeving. Ben jij zo’n type dat denkt dat jij wel kunt multitasken? Sufferd! Een recent onderzoek van de Stanford University wijst uit dat je er zelfs meetbaar dommer van wordt. Bij fanatieke multitaskers kan het IQ wel met 15 punten dalen.

2. Geef meditatie een plek in je agenda

Mediteren in plaats van werken? Ja, inderdaad. Door dagelijks een meditatiemoment in te bouwen, kan je geest zich weer herstellen waardoor je weer uitgerust aan je volgende taak kunt beginnen. Het helpt je bij je concentratie waardoor je de rest van de dag weer productiever bent. De tijd die een meditatiepauze je kost haal je met gemak weer in. Heb je geleerd hoe je moet mediteren en je geest weer ‘leeg’ moet krijgen, dan is 5 minuten per meditatie voldoende.

3. Doe eens wat anders dan werken

Je wordt productiever als je wat vaker andere dingen doet dan werken. Mensen die een goed evenwicht tussen werk en vrije tijd hebben gevonden voelen zich niet alleen beter en gelukkiger, ze werken ook beter. Niet voor niets raden wetenschappers aan om tussen de middag te wandelen. Een boterham achter de computer is uit den boze. Maar het is niet alleen een pleidooi voor een lunchwandeling, maar ook voor een fietstocht van en naar huis, of een sport die je ’s avonds beoefent. Kies in ieder geval iets waarbij je niet alleen beweegt, maar ook je gedachten verzet.

4. Leer jezelf kennen

Weet wanneer je het meest productief bent en profiteer daarvan. Ben je een ochtendmens? Waarom zou je dan niet om 6 uur beginnen, in plaats van 9? Of kom je juist langzaam op gang? Doe dan eerst wat routinewerk en plan je meer ingewikkelde werkzaamheden op de tijd dat je op je best bent. De een presteert ’s morgens niks vanwege een slaperig hoofd, de ander kan na vier uur niet meer tot tien tellen. Pas je werkzaamheden aan op jouw ritme, dan haal je het beste uit jezelf.

5. Zorg voor plezier in je leven

Als je plezier in je leven hebt, heb je ook plezier in je werk. Natuurlijk zijn er momenten in het leven dat het allemaal tegenzit, maar dat wil niet zeggen dat je lijdzaam moet afwachten tot het plezier ‘als vanzelf’ je leven binnen vaart. Plan uitstapjes en ontmoetingen met je vrienden, bezoek musea (of als je dat leuker vindt sportwedstrijden, pretparken, theater, wat dan ook). Kijk ook wat er binnen je werk zelf leuker kan, want niemand wordt gelukkig van een aan het beeldscherm gekluisterde ‘harde’ werker. Een beetje plezier binnen je werksituatie leidt tot een hogere productiviteit, een betere motivatie en meer creativiteit.