Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » In vijf jaar 250 bedrijventerreinen in Nederland verduurzaamd​

In vijf jaar 250 bedrijventerreinen in Nederland verduurzaamd​

Geplaatst in: duurzaamheid

Bedrijventerreinen bieden veel kansen om energie te besparen en vermindering van CO2-uitstoot te realiseren. Slechts 5% van de MKB-bedrijven heeft nog maar geïnvesteerd in duurzame energie. Stichting Bedrijventerreinen Energiepositief (BE+) wil binnen vijf jaar 250 van de 3.500 bedrijventerreinen in Nederland verduurzamen, zonder dat dit invloed heeft op de cashflow van ondernemers.

Doelstelling Energieakkoord

BE+ is een initiatief van Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV), Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en verduurzamingsrealisatiebureau WM3 Energie.

Lennart van der Burg is werkzaam bij TNO en vertelt: “We verwachten dat we over vijf jaar een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord hebben bereikt.” Uit onderzoek van TNO blijkt dat de verduurzaming per jaar een besparing van 32 petajoule (PJ) zal opleveren. Het onderzoeksbureau verwacht daarnaast dat er door dit initiatief zo’n 2.500 banen bijkomen in de installatiebranche.

Potentieel aan besparing

TNO heeft een tool ontwikkeld waarmee per bedrijf vastgesteld kan worden wat de besparingsmogelijkheden zijn en welke maatregelen hiervoor getroffen moeten worden. “De tool maakt gebruik van gegevens die al in talloze databanken van allerlei organisaties volop aanwezig zijn over type bedrijf, gebouw, leeftijd, verbruik en energie-infrastructuur. We combineren deze gegevens in een duidelijk overzicht waarmee we vervolgens een gedetailleerd inzicht bieden in het potentieel aan besparing per bedrijventerrein,” legt Van der Burg uit.

Volgens Van der Burg wordt er bij verduurzaming vooral veel aandacht besteed aan de woningbouw, terwijl bedrijventerreinen achterblijven. “Dat het bij bedrijventerreinen niet gebeurt heeft vooral te maken met de kosten, het ontbreken van inzicht in het besparingspotentieel en het ontbreken van een financieringsplan,” zegt hij. Met de tool van TNO worden de besparingsmogelijkheden en maatregelen inzichtelijk. Dit besparingspotentieel kan gegeven worden voor het gehele bedrijventerrein, maar ook voor individuele bedrijven. Als 70% van de berdrijven op het terrein wil verduurzamen, maakt BE+ een concreet plan.

Kostenneutraal

BE+ richt zich op energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Om de verduurzaming te realiseren, verenigen de deelnemende ondernemers zich in een lokale organisatie. De stichting heeft het Duurzame Investeringsregelingsfonds (DIR-fonds) opgezet om ondernemers te helpen met de financiering. Zij kunnen hier vanuit de lokale organisatie gebruik van maken.

Door deze financieringsvorm hebben de energiebesparende maatregelen geen invloed op de cashflow en gaan deze niet ten koste van investeringen van bedrijven. Wanneer de energievoorziening van meerdere bedrijven tegelijk wordt aangepakt, worden ESCo’s  – Energy service company’s – ook interessant. “Kostenneutraal dus. We willen met lokale partners samenwerken en roepen ondernemers en hun organisaties op zich aan te melden voor deelname aan het project,” aldus Van der Burg.

Bedrijfspand verduurzamen

Staat jouw bedrijfspand op een bedrijventerrein en wil je je bedrijf graag verduurzamen? Dan kun je je bedrijfsterrein aanmelden via de website van BE+. Als jouw bedrijf zich niet bevindt op een bedrijventerrein kun je ook zelf investeren in energiebesparende maatregelen. Doordat je na deze aanpassingen minder energie verbruikt in je bedrijfspand, kun je deze investering terugverdienen. Daarnaast loont het om energie te vergelijken. Hiermee kun je gemakkelijk besparen op de energierekening. Helemaal als je naast deze twee mogelijkheden ook goed op je energieverbruik let.