Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Vijf belangrijke tips voor veiligheid binnen je bedrijf

Vijf belangrijke tips voor veiligheid binnen je bedrijf

Geplaatst in: algemeen

Winst maken, groeien, nieuwe markten aanboren, allemaal zijn het belangrijke zaken voor ondernemers. Maar als je kijkt naar wat écht belangrijk is, blijft er maar één pijler over. En dat is de veiligheid. Je wilt er niet aan denken dat er iets met je personeel gebeurt. Veiligheid is een breed begrip. Daarom is het een uitdaging om hier goed voor te zorgen. De vijf tips uit dit artikel gaan je helpen.

Gasdetectie

Dat je brandmelders moet hebben, is algemeen bekend en zelfs verplicht. Minder geweten is dat, in gasgevoelige werkomgevingen, gasdetectie net zo belangrijk is. Goede apparatuur meet een concentratie van zuurstof, explosieve stoffen, gassen en/of dampen. Er zijn verschillende systemen. Samen met een gespecialiseerd bedrijf ga je op zoek naar de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Een extern vertrouwenspersoon

MeToo, The Voice, misstanden bij de NPO, er is de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van veiligheid op de werkvloer. De cultuur is aan het veranderen. Waar het bijvoorbeeld een jaar of tien geleden nog grappig was als er een seksueel getinte opmerking werd gemaakt, wordt daar nu anders tegenaan gekeken. Als bedrijf is het je taak om voor een veilig klimaat voor je personeel te zorgen. Een extern vertrouwenspersoon helpt daarbij. Niks ten nadele van interne vertrouwenspersonen, maar het is belangrijk dat deze rol wordt vervuld door iemand die 100% onbevooroordeeld is.

Een volledige veiligheidscheck

Heb je weleens een veiligheidsexpert uitgenodigd waarmee je door het hele bedrijf bent gegaan? Zo niet, dan is het slim om dat snel in te plannen. Veiligheid is een vak. Dat is geen diskwalificatie naar jou, maar de harde realiteit. Specialisten zien een stuk meer. Wanneer je een volledig veilig bedrijf voor jezelf en je personeel wilt creëren, is een afspraak met een specialist de juiste stap om te zetten.

Maak van je personeel digitale specialisten

Een van de grootste gevaren op het gebied van veiligheid zie je niet. Maar als je erdoor getroffen wordt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Het is belangrijk om gegevens van je bedrijf en je klanten te beschermen tegen hacken. Dat zit hem voor een deel in goede beschermingsprogramma’s, maar vergeet ook je personeel niet. Door ze de juiste trainingen aan te bieden, leid je ze als het ware op als digitale specialisten. Hierdoor weten ze wat ze moeten doen en vooral wat ze niet moeten doen. En je zorgt er ook voor dat ze niet even koffie gaan halen zonder hun scherm te vergrendelen.

Luister naar collega’s

Je hoeft het echt niet in je eentje te doen. Sterker nog, je collega’s kunnen je alleen maar helpen. Door open te staan voor elkaars ervaringen en problemen, wordt het signaleren en nemen van obstakels alleen maar makkelijker. Daarnaast is het goed voor de onderlinge band. Stel dat er een keer iets goed misgaat binnen je bedrijf, is een hecht team ideaal om de problemen aan te pakken.