Home » Ondernemersnieuws » startups » Vier tips om goed voorbereid een eigen bedrijf te beginnen

Vier tips om goed voorbereid een eigen bedrijf te beginnen

Geplaatst in: algemeen, startups

Je bent eruit: je wil zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van een eigen bedrijf. Het lijkt je heerlijk om zelf je uren in te plannen en niet meer te werken voor een vervelende baas. Maar een eigen bedrijf starten gaat niet zomaar zonder enige voorbereiding. Met deze vier tips zorg je dat je goed van start gaat en niet voor verrassingen komt te staan.

1) Volg een cursus

Je hebt besloten om een kapsalon te beginnen of misschien wel een webwinkel. Vanzelfsprekend is enige vakkennis hierbij essentieel. Als je iets wil beginnen in een voor jou nieuw vakgebied, dan mis je misschien belangrijke kennis. Mocht je jezelf willen bijscholen, dan zijn beroepscursussen een optie. Sommige beroepscursussen kun je zelf in je eigen tijd thuis volgen. Ideaal als je een drukke agenda hebt of niet wilt reizen.

2) Maak een ondernemingsplan

Een succesvol bedrijf draait om meer dan alleen kennis en een idee. Om een idee bouw je namelijk een plan. Met een ondernemingsplan breng je de markt en concurrentie in kaart. Ook bepaal je met een ondernemingsplan je bedrijfsvorm en je eventuele financieringsvorm. Uit de antwoorden van deze vragen vloeien weer nieuwe inzichten en vragen. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig en ga je personeel aannemen? Middels een helder stappenplan kun je gemakkelijk een ondernemingsplan maken.

3) Ken de wettelijke vereisten

Een bedrijf starten zonder je aan de regels te houden kan (helaas) niet. Je dient de voorschriften die horen bij het starten van een bedrijf te begrijpen. Je moet je bedrijf bijvoorbeeld laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Ook krijg je te maken met belastingverplichtingen en bij het in dienst nemen van werknemers horen werkgeversverplichtingen. Mensen die zich niet houden aan de regels van de overheid, kunnen zware boetes verwachten. Vergis je dus niet. Het is belangrijk om alle regels te kennen voor je begint. Overweeg met een boekhouder of bedrijfsaccountant gespecialiseerd in kleine bedrijven te praten als je er niet uitkomt.

4) Zoek en vind de juiste financiering

Zonder geld kun je geen bedrijf starten. Mogelijk heb je financiering nodig. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een zakelijke financieringsregeling bij de bank of particuliere investeerders. Om in aanmerking te komen voor financiering via een bank, moet je in de meeste gevallen kunnen aantonen dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt. Dit kan met een goed ondernemingsplan (zie het stappenplan in tip 2). Mocht je particuliere investeerders willen overtuigen, hou er dan rekening mee dat je niet veel tijd hebt. Vaak moet je pitchen. Bereid je pitch goed voor en toon oprechte passie. Een potentiële investeerder is sneller overtuigd als je hem een sterke businesscase voorschotelt en een realistische omzet- en rendementsprognose aantoont.

Hopelijk kun je na het lezen van deze tips jezelf beter voorbereiden op het starten van een eigen bedrijf. Mocht je nog vragen of aanvullende tips hebben, laat het dan weten via de reacties. Succes!