Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Vier mogelijke oplossingen voor het personeelstekort

Vier mogelijke oplossingen voor het personeelstekort

Geplaatst in: personeelszaken

Het personeelstekort in de zorg is niet zomaar op te lossen. Zelfs een reeks maatregelen van het kabinet kan de zorg niet voor grote tekorten behoeden. Minister Helder stuurde eerder dit jaar nog naar de Tweede Kamer dat de verwachting is dat er over 10 jaar een tekort van 137.000 zorgmedewerkers is. Daarmee zijn er serieuze twijfels of de zorg nog overal kan worden gegarandeerd. Het is soms lastig om de moed erin te houden, maar er zijn zeker mogelijkheden om zorgpersoneel te vinden. Dit artikel gaat je daarbij helpen.

De jeugd heeft de toekomst

Een studie in de zorg is allesbehalve een eitje. De stof is zwaar en er moet natuurlijk ook nog een beetje van het studentenleven worden genoten. Toch zijn studenten een goede doelgroep om naar te kijken. Ze zitten vol ambitie en vol energie. En vergeet niet dat ze voor een studie in de zorg kiezen omdat ze passie voor het vak voelen. Een medisch student en een bijbaan is dan ook een goede combinatie. Een bijkomend voordeel is dat de kans meer dan aanwezig is dat ze na hun studie terugkeren. De connectie is er immers al.

De huisartsenpraktijk

Studenten kun je natuurlijk niet zomaar aan de operatietafel zetten. Dat is geen diskwalificatie van studenten, maar de realiteit. Ze moeten het vak leren. En dat kan prima in de praktijk, maar het moet wel realistisch blijven. Vacatures bij een huisartsenpraktijk zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor studenten. Er zijn uitzendbureaus die zich hierin gespecialiseerd hebben. Ze zetten medisch studenten in bij huisartsenpraktijken en gezondheidscentra. Het werk van een doktersassistent, huisartsgeneeskunde of baliemedewerker worden daardoor uit handen genomen.

Het buitenland

Vrijwel iedereen is weleens door een buitenlandse arts behandeld. Een aantal jaar geleden kwamen er bijvoorbeeld veel tandartsen uit Spanje, die hier nu met veel plezier werken. Medische expertise is niet aan grenzen gebonden. Dat is een voordeel voor zorginstellingen die personeel zoeken. Natuurlijk kan in een woonzorginstelling de taal een barrière zijn, maar dit kan worden opgelost. Als de zorg goed is, is de taal al minder een probleem. En een zorgmedewerker kan zich natuurlijk altijd de Nederlandse taal machtig maken.

Hopen op Den Haag

Voor een deel is het ook hopen op beslissingen uit politiek Den Haag. Die hebben deels te maken met investeringen in de zorg. De laatste tien jaar is er flink bezuinigd. Op dat gebied moet er een kentering komen. Daarnaast zal er op hoog niveau een besluit moeten worden genomen over de administratie. Zorgverleners zijn nu erg veel tijd kwijt aan administratie. Dit is niet alleen de meest vervelende taak, maar ook een veel te tijdrovende. Als de zorg in het geding komt, lijkt de keuze simpel te zijn. Minder administratie leidt echter ook tot minder inzicht en overzicht. Het is dus geen makkelijke beslissing, maar waarschijnlijk wel een onvermijdelijke.