Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Verzekeren als ZZP´er: dit zijn belangrijkste verzekeringen

Verzekeren als ZZP´er: dit zijn belangrijkste verzekeringen

Geplaatst in: algemeen

Wie de grote sprong in het onzekere waagt en begint als ZZP´er, heeft veel om over na te denken. De flexibiliteit zorgt voor vrijheid, maar zeker in het begin kan ook het ook voor twijfel en instabiliteit zorgen. Gelukkig zijn er ook voor ZZP´ers verzekeringen die het “vrije” bestaan wat meer vastigheid geven.

Je eigen werktijden bepalen. Niet meer werken voor een baas. Je eigen regels en je eigen strategie. Het leven van een ZZP´er kan zo mooi zijn. Maar ondanks alle mooie verhalen is het niet altijd makkelijk. Zeker voor wie begint als ZZP´er, en voor wie eerder bij een bedrijf heeft gewerkt met een vast contract – denk pensioen, denk verzekering, denk vakantie – is het wennen. Want die vastigheid die iemand met een contract heeft, die heb je niet meer. Maar op het gebied van verzekeringen is er ook voor ZZP´ers genoeg zekerheid af te sluiten. We geven een overzicht van de 7 belangrijkste verzekeringen voor ZZP´ers.

  • Rechtsbijstandsverzekering

Een juridisch conflict met een klant kan verschillende redenen hebben. Een betalingsachterstand, een geschil over een opdracht of de uitkomst daarvan: wie de stap naar een rechtbank maakt, krijgt met kosten te maken. Kosten die via een rechtsbijstandverzekering gedekt worden. Het grote voordeel van dit type verzekeringen voor ZZP´ers is dat de verzekeringen per doelgroep verschillen. Als timmerman krijg je immers met andere geschillen te maken dan als IT-expert.

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Veel mensen hebben los van hun professionele leven als een aansprakelijkheidsverzekering: een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar als het in de werksfeer gebeurt, is het fijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben die ervoor zorgt dat de schade gedekt wordt. Want een gewone aansprakelijkheidsverzekering verzekert geen ongevallen die voorkomen in de werksfeer. Deze verzekering geldt overigens alleen voor schade die je toebrengt aan personen en bezittingen van anderen.

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor: je bent een zelfstandige accountant en je doet de belastingaangifte van een klant. Je doet hier iets niet goed en de klant ontvangt een hoge boete. De klant is woedend, en verhaalt de schade op jou middels een claim. Kan je deze risico’s verzekeren? Ja. Dit type verzekering is dan ook meer gericht op het beroep dat je uitvoert. Als er bij het uitvoeren van je beroep iets fout gaat dat op korte of lange termijn het project dat je hebt uitgevoerd of de belangen van de klant schaadt, dan ben jij als ZZP´er daar aansprakelijk voor. De claims die je daarvoor kunt ontvangen kunnen hoog oplopen en daarom is het zeker als zelfstandige zo belangrijk dat deze risico´s gedekt worden.

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering is voor veel beginnende ZZP´ers een vraagstuk. Want alleen als je (langdurig) ziek bent, haal je profijt uit het feit dat je deze verzekering hebt afgesloten en premies hebt betaald. Veel ZZP´ers nemen het risico en denken dat een ongeluk hen toch niet overkomt, dat ze toch nooit ziek worden, enzovoorts. Maar wat als dat ineens wel gebeurt? Wie niet kan werken als zelfstandige, ontvangt geen inkomen: er is immers geen bedrijf, baas of contract waardoor je alsnog een salaris ontvangt. Daarom is het toch aan te raden dat ZZP´ers deze verzekering afsluiten. Het is een vangnet dat een groot verschil kan maken als het onverwachte je toch overkomt.

  • Verzekering voor zakelijke spullen

Voor de spullen die je voor je werk nodig hebt zijn verschillende verzekeringen. Wie veel met de auto of bestelbus op pad moet, doet er goed aan een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Wie een ongeluk overkomt of veroorzaakt moet anders veel betalen. Voor ZZP´ers die een webshop of winkel hebben en daarom voorraden hebben, is een voorraadverzekering belangrijk. Een zakelijke inventarisverzekering is voor alles wat aan zakelijke materialen te maken heeft en wat bijvoorbeeld beschadigd kan raken door een brand of door waterschade, en wat verder in deze tijd enorm belangrijk is, is een goede telefoonverzekering. Telefoons worden steeds duurder en geavanceerder, maar we gebruiken ze ook steeds meer en ze zijn steeds belangrijker voor ons zakelijk leven (soms zelfs belangrijker dan een computer). Toch fijn als dat gedekt is?

  • Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland en iedereen heeft er dan ook één. Maar voor wie uit een situatie komt waarbij hij of zij eerst bij een bedrijf genoot van een bepaalde (collectieve) zorgverzekering, is het nu als ZZP´er een ander verhaal. Gelukkig zijn er ook voor zelfstandigen zorgverzekeringen die de voordelen van zo’n collectieve zorgverzekering ook hebben.

  • Pensioen

Het grote voordeel van werken voor een bedrijf of onder contract staan is dat je automatisch pensioen opbouwt. Als zelfstandige geldt dat niet: je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Het opbouwen van een pensioen mag ook onder “verzekeringen” geschaard worden, want het verzekerd je van een inkomen op je oude dag. Tegenwoordig zijn er steeds meer pensioenfondsen voor ZZP´ers, per sector bijvoorbeeld, maar je kan ook gewoon zelf sparen. In de toekomst komt er waarschijnlijk een verplicht pensioenfonds voor ondernemers.