Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Verschillende rechtsvormen voor je bedrijf

Verschillende rechtsvormen voor je bedrijf

Geplaatst in: algemeen

Wanneer je een bedrijf start, is de keuze voor een rechtsvorm ontzettend belangrijk. Iedere rechtsvorm heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het op termijn voor enorme problemen kan zorgen. Omdat er nog wel eens de nodige onduidelijkheden zijn over het kiezen van de juiste rechtsvorm, is het goed deze eens wat beter onder de loep te nemen. Daarnaast is het ook goed om eens te kijken waarom het verstandig is iemand in te schakelen die juridisch onderlegd is en vertellen we je hoe jij kunt bepalen welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is de eenvoudigste vorm van ondernemen. Als je als individu een bedrijf start, ben je automatisch een eenmanszaak. Dit betekent dat je als persoon aansprakelijk bent voor alle schulden en verplichtingen van je bedrijf. Het voordeel van een eenmanszaak is de eenvoudige opzet en lage kosten. Je hebt geen kapitaal nodig om te beginnen en je kunt zelfstandig beslissingen nemen zonder anderen te raadplegen. Het nadeel van een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Als je bedrijf schulden heeft, kunnen deze verhaald worden op je privévermogen. Ook heb je als eenmanszaak minder fiscale voordelen dan bijvoorbeeld een BV, afhankelijk van de omzetten uiteraard. Om er zeker van de zijn dat je de juiste keuze maakt, is het raadzaam de juristen van schouten voor ondernemingen in te schakelen, zodat ze je kunnen voorzien van een passend advies.

Vennootschap Onder Firma (VOF)

Een VOF is in de basis bijna hetzelfde als een eenmanszaak. Een VOF is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf starten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen privévermogen en zakelijk vermogen, wat betekent dat alle vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor schulden en verplichtingen. Het voordeel van een VOF is dat je met meerdere personen een bedrijf kunt runnen. Je kunt gebruikmaken van elkaars kennis en vaardigheden, wat de kans op succes vergroot. Daarnaast kun je profiteren van fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, die je per vennoot mag toepassen. In de meeste gevallen is dit dus een stuk voordeliger dan wanneer je kiest voor een eenmanszaak. Belangrijk is alleen wel dat je goede afspraken maakt met je medevennoot, zodat je bij een juridisch geschil geen advocaten hoeft in te schakelen om deze kwestie op te lossen.

Besloten Vennootschap (BV)

De laatste rechtsvorm die in deze drie meest voorkomende gevallen voorkomt, is een BV. Een BV is een rechtsvorm waarbij het bedrijf wordt gezien als een aparte entiteit. Dit betekent dat het bedrijf aansprakelijk is voor schulden en verplichtingen, niet jij als ondernemer persoonlijk. Het oprichten van een BV brengt meer administratieve rompslomp en kosten met zich mee dan een eenmanszaak, maar biedt ook meer juridische bescherming. Als eigenaar ben je aandeelhouder van de BV en ontvang je een salaris uit het bedrijf. Het voordeel van een BV is dat je persoonlijke vermogen beschermd is. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan blijven je persoonlijke bezittingen buiten schot. Daarnaast zijn er fiscale voordelen, zoals het lagere tarief in de vennootschapsbelasting.