Home » Ondernemersnieuws » financiën » Vermogensbeheer: wat is het?

Vermogensbeheer: wat is het?

Geplaatst in: financiën

Heb je wel eens over het beginnen met aandelen nagedacht en hier het nodige onderzoek voor gedaan? Dan ben je ook de term vermogensbeheer gegarandeerd wel eens tegengekomen. Hier is sprake van wanneer een (vaak derde) gespecialiseerde partij over het algemeen grotere vermogens beheerd. In de wet wordt de vermogensbeheerder dan ook gedefinieerd als ‘degene die een individueel vermogen beheerd’. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

Het heft in eigen handen

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen, en alle controle zelf te behouden. De kosten zullen wat lager zijn, en er zijn genoeg manieren om je online vermogensbeheer zelf te reguleren. Ook banken bieden allerlei gespecialiseerde platformen om je vermogen zelf te beheren. Hoewel dit in sommige gevallen de beste keuze kan zijn, is deze optie alleen geschikt voor degenen die ook daadwerkelijk verstand hebben van beleggen. Beleggen is namelijk niet eenvoudig en kan veel tijd in beslag nemen. Heb je hier geen verstand van, dan weet je niet waar je moet beginnen, waar je het beste kunt beleggen, hoe je in moet grijpen en waar de risico’s zich bevinden. In dat geval kun je het beheer van je vermogen beter uit handen geven.

Uitbesteden aan een specialist

Heb je daarentegen weinig tot geen verstand van beleggen, of weinig tijd tot je beschikking? Dan kun je het vermogensbeheer beter uitbesteden aan een specialist. Deze persoon of instantie waakt namelijk over jouw vermogen en neemt de beslissingen voor je; gebaseerd op zijn of haar kennis in het vakgebied. Deze partij is natuurlijk wel voor jou aan het werk, en hier moet voor betaald worden. De hoogte van deze vergoeding hangt af van de partij waar je mee in zee besluit te gaan. Kies een partij waar jij jezelf goed bij voelt en die bij je lijkt te passen; qua rendement maar ook qua risico.

Hoe kies je een vermogensbeheerder?

De meest logische stap is om contact op te nemen bij je eigen bank; maar dit hoeft niet altijd tot de beste oplossingen te leiden. Hoewel ook jouw bank waarschijnlijk verstand heeft van beleggen en prima over je vermogen kan waken, hoeft het nog niet altijd de juiste match te zijn. Er zijn namelijk ook vele specialisten te vinden die misschien beter bij je passen. Zo zijn er online specialisten waar je met een klein vermogen terecht kunt, maar ook private banks waar je met grote bedragen vanaf een miljoen terecht kunt. Het is aan jou om te beslissen welke specialist het beste bij je past.