Home » Ondernemersnieuws » ICT » Veilig online ondernemen met een VPN

Veilig online ondernemen met een VPN

Geplaatst in: ICT

Tegenwoordig hoor je steeds meer verhalen over virussen, hacks, ransomware en systeeminbraken. Als ondernemer wil je dit in eerste instantie het liefst direct vermijden. Naast standaardbeveiliging zoals een virusscanner en het gebruikmaken van bijvoorbeeld twee factor authenticatie, biedt het gebruikmaken van een VPN verbinding ook een uitkomst. Daarnaast heeft een VPN verbinding naast een veilige factor ook andere voordelen. Hoe een VPN verbinding precies werkt qua veiligheid en andere voordelen wordt in dit artikel uitgelegd.

Hoe werkt een VPN verbinding?

Een VPN verbinding werkt via een VPN server waarbij de gebruiker verbinding maakt met deze server. De connectie wordt vervolgens weer gemaakt met een zogenoemde VPN client, zoals een computer, smartphone of bijvoorbeeld een tablet. De VPN is in dit geval een soort doorgeefluik. Aan de ene kant het apparaat en aan de andere kant van de VPN server vind je de internetdiensten waar je gebruik van wilt maken.

Bedrijfstechnisch gezien is het ook mogelijk om twee computernetwerken die fysiek op een bepaalde locatie staan met elkaar te kunnen koppelen via een versleutelde VPN verbinding. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je thuis een eigen computernetwerk hebt en je deze veilig wilt koppelen aan het computernetwerk van je bedrijf.

Hoe werkt VPN ten opzichte van veiligheid?

Essentieel bij het gebruik van een VPN verbinding is dat de data tussen het apparaat en de VPN versleuteld is. Hierdoor kan niemand de informatie inzien waarmee jij jouw gegevens op het moment verstuurt. Daarnaast gaat de versleutelde data ook nog eens door een tunnel. Dit is eigenlijk de eerste laag van beveiliging en als extra veiligheid wordt de data die door de VPN tunnel gaat ook nog eens versleuteld. Het gevolg is dat het zowel voor hackers als internetproviders onmogelijk is om bij de informatie te komen om daadwerkelijk gegevens te kunnen inzien of te hacken.

Een ander bijkomend voordeel is dat een VPN verbinding ervoor zorgt dat het IP-adres verborgen is van de gebruiker. Dit betekent dat je anoniem aan het surfen bent en dit uiteindelijk zorgt voor extra privacy in jouw internetgebruik.

Ondernemen in het buitenland

Veel ondernemers ondernemen ook in het buitenland. Men maakt hierbij toch vaak gebruik van openbare Wifinetwerken, ondanks dat het inmiddels algemeen bekend is dat deze netwerken onveilig zijn. De reden waarom men toch deze netwerken gebruikt is dat het makkelijker en vaak ook goedkoper is. De reden waarom openbare netwerken niet veilig zijn is dat deze netwerken vaak helemaal niet beveiligd zijn met een wachtwoord. Zodra je hierbij gebruikmaakt van een VPN verbinding wordt de informatie die je verstuurd naar het netwerk versleuteld, op die manier ben jij weer verzekerd van veiligheid bij het gebruik van internet.

Het kiezen van een VPN aanbieder

Niet elke VPN aanbieder biedt dezelfde kwaliteit. Zo zijn er verschillen tussen kwaliteit, klantenservice, verbindingssnelheid en betrouwbaarheid. Ook zijn er prijsverschillen tussen verschillende aanbieders. Bedenk daarom goed welke eisen voor jou belangrijk zijn, zodat je als ondernemer de juiste keuze hierin maakt.