Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Veelgemaakte fouten bij het werven van kandidaten voor je bedrijf

Veelgemaakte fouten bij het werven van kandidaten voor je bedrijf

Geplaatst in: personeelszaken

Het werven van kandidaten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Als je op zoek bent naar een goede kandidaat om jouw vacature te vervullen, dan is dit een proces dat veel tijd en moeite in beslag kan nemen. Tijdens het werven van kandidaten worden ook nog veel fouten gemaakt, waardoor het lang niet altijd zo soepel gaat. Welke veelgemaakte fouten bij het werven jij moet zien te voorkomen? Wij zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

De droomkandidaat proberen te vinden

Een fout die veel wordt gemaakt bij het werven, is het zoeken naar de droomkandidaat. Hoewel iedere werkgever hier natuurlijk op hoopt, gebeurt het niet zomaar dat je de perfecte kandidaat vindt. Je moet zien te voorkomen dat je te hoge eisen stelt en dat je dus zoekt naar iemand die er eigenlijk niet is. Iedere werkgever is natuurlijk op zoek naar goed personeel, maar stel niet te hoge eisen in een vacature. Als je dit wel doet, zullen veel mensen misschien al afhaken. Dit is zonde, want wie weet zat hier juist wel de ideale kandidaat tussen. Houd het aantal functie-eisen dus beperkt, zodat je mensen die het lezen niet meteen afschrikt.

Een slechte vacaturetekst gebruiken

Een veelgemaakte fout die je moet zien te voorkomen als je op zoek bent naar geschikte kandidaten, is het gebruiken van een slechte vacaturetekst. De vacaturetekst is hetgeen waarop de lezer baseert of het iets voor hem/haar is, waardoor het een belangrijke rol speelt. Het is daarom van belang om een sterke vacaturetekst te gebruiken. Kies voor een vacaturetekst met een duidelijke functieomschrijving en niet voor een hele korte omschrijving. Zorg er daarnaast voor dat je pakkend schrijft en de lezer echt enthousiast maakt. Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat je geen spellings- en grammaticafouten maakt in je vacaturetekst, want dit komt allesbehalve professioneel over.

Het niet zichtbaar maken van vacatures

Wat ook een fout is die veel gemaakt wordt tijdens het werven van kandidaten is het niet zichtbaar maken van de vacatures. Mocht je een openstaande vacature hebben, is het goed om deze op zo veel mogelijk platformen terug te laten komen. Dit zorgt namelijk voor meer bereik en wanneer je meer mensen bereikt, zullen er ook meer mensen solliciteren. Zorg er daarom voor dat je de vacature niet alleen op je eigen website zet, maar gebruik ook verschillende jobsites en sociale media om je vacatures zichtbaar te maken.

Geen hulp inschakelen als het zelf niet lukt

Als je al een lange tijd bezig bent met zoeken naar kandidaten en het lukt niet, dan is het tijd om hier iets aan te doen. Wat je dan zou kunnen overwegen, is hulp inschakelen van professionals. Als je op zoek bent naar professionals die jou hierbij kunnen helpen, is headhunter Amsterdam een aanrader. Niet alleen wanneer het je zelf niet lukt om te werven is dit slim om te doen, maar ook als je tijd wilt besparen of geen zin hebt in het hele proces van werving en selectie. Door hulp in te schakelen zorg je ervoor dat je experts inschakelt die als geen ander weten hoe de juiste kandidaten kunnen worden binnengehaald. Ben je hiernaar op zoek? Executive search Nederland is dan goed om te overwegen.

Deze veelgemaakte fouten hierboven moet je zien te voorkomen bij het werven van kandidaten. Houd dit dus zeker in je achterhoofd als je juist goede kandidaten wilt aantrekken voor jouw onderneming.