Home » Ondernemersnieuws » overheid » Van VAR naar modelovereenkomst. Heb jij het goed geregeld? Doe de VAR-check!

Van VAR naar modelovereenkomst. Heb jij het goed geregeld? Doe de VAR-check!

Geplaatst in: overheid, zzp

Ben jij één van de 1,4 miljoen zzp’ers of freelancers die Nederland rijk is? Dan werkte je tot voor kort met een VAR-verklaring. Volgens de nieuwe wetgeving moet je gaan werken met een modelovereenkomst, die per 1 mei 2016 de VAR vervangt. We schreven er al vaker over.

Ben je inmiddels al volledig overgeschakeld van VAR-verklaring naar modelovereenkomst(en)? Even Centraal, het platform voor ondernemers en werkgevers van Centraal Beheer, heeft een handige VAR-check gemaakt. Daarmee weet je met een paar kliks of je je zaakjes goed hebt geregeld.

Van VAR naar modelovereenkomst

Vanaf 1 mei 2016 is de VAR-verklaring verdwenen en vervangen voor modelovereenkomst. Zelfstandigen en opdrachtgevers leggen hierin gezamenlijk hun fiscale arbeidsrelatie vast. Anders dan bij een VAR-verklaring, moet zowel de zzp’er als de opdrachtgever een handtekening zetten. De opdrachtgever is namelijk aansprakelijk voor het ontduiken van sociale premies en loonbelasting, wanneer blijkt dat een zzp’er tóch (verkapt) in dienst is.

Overgangsregeling

Ben je freelancer of zzp’er en werk je nog met een VAR-verklaring? Of ben jij opdrachtgever en moet je nog wennen aan de nieuwe regelgeving? Dat is begrijpelijk. Gelukkig hanteert de Belastingdienst een overgangsregeling, die je de tijd geeft om te schakelen naar modelovereenkomsten.

Doe de VAR-check

De VAR-check werkt heel eenvoudig: je vinkt jouw antwoorden op de vragen aan en je krijgt een advies dat past bij jouw situatie. Bovendien staan er links naar artikelen die handig kunnen zijn om meer te weten te komen over de nieuwe regeling en de eisen die daaraan worden gesteld. Als freelancer, zzp’er of opdrachtgever weet je meteen of je goed bent voorbereid. En wat je nog moet doen als je nog niet zover bent.