Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Trends in het nieuwe werken: thuiswerken, hybride werken en mobiel werken

Trends in het nieuwe werken: thuiswerken, hybride werken en mobiel werken

Geplaatst in: algemeen

De manier waarop we tegen werk aan kijken is de laatste jaren flink aan het veranderen. Waar het voorheen de normaalste zaak van de wereld was dat je elke dag naar je werk toe ging om je werk te doen, zijn we daar nu een stuk flexibeler in geworden. We bespreken de drie belangrijkste trends van deze tijd in het ‘nieuwe’ werken.

Thuiswerken

Thuiswerken is een trend die eigenlijk al langer ingezet is, maar een enorme vlucht genomen heeft als gevolg van de coronacrisis. In coronatijd zijn we er met z’n allen pas echt achter gekomen in welke mate het mogelijk is om vanuit huis te werken in plaats van op kantoor, namelijk in veel grotere mate dan gedacht. Het is niet altijd ideaal, maar de meeste oplossingen zijn inmiddels gevonden en steeds meer mensen vinden het dan ook fijn om thuis te werken. Het biedt meer ruimte voor een betere balans tussen werk en privé, hoewel het ook juist de scheiding tussen werk en privé kan vertroebelen. Klik op de link voor handige tips voor thuiswerken op een gezonde manier.

Hybride werken

Helemaal ideaal is thuiswerken nu ook weer niet. Het contact tussen collega’s en tussen werkgever en werknemers vermindert er drastisch door, terwijl het juist ook erg praktisch kan zijn om soms juist wél op kantoor te werken. Bijvoorbeeld als er vergadert of gebrainstormd moet worden, of als er klanten ontvangen moeten worden. Daarom wordt hybride werken de nieuwe trend: deels thuiswerken, deels op kantoor. Kantooromgevingen moeten daar anders op ingericht worden, met een accent op flexwerkplekken en vooral ontmoetings- en vergaderruimtes.

Mobiel werken

Als je klanten of locaties moet bezoeken voor je werk, is het soms helemaal niet handig om naar huis of naar kantoor te moeten om verder te kunnen werken. Daarom kiezen we ook vaker voor het de trein in plaats van de auto, omdat je dan nog eens met de laptop op schoot ‘mobiel’ door kunt werken. Maar wat als je tijd te doden hebt tussen afspraken? Dan is het handig als je ergens in de buurt even kunt gaan zitten werken. Dit soort werkplekken op strategische locaties die gereserveerd kunnen worden en waar je in alle rust en met een goede internetverbinding kunt werken zullen er steeds meer komen.

Deze nieuwe attitude ten opzichte van werk houdt ook in dat werkgevers werknemers op een andere manier moeten faciliteren. Bijvoorbeeld door voor goede thuiswerkplekken te zorgen, de kantooromgeving op de schop te nemen of door te betalen voor werkplekken die onderweg gehuurd kunnen worden. Niet alle werkgevers zullen daar even snel in meebewegen, maar het lijkt onvermijdelijk dat dat eindelijk toch moet gaan gebeuren.