Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Tips voor ontspanning op kantoor

Tips voor ontspanning op kantoor

Geplaatst in: personeelszaken

Ontspanning, iedereen heeft het nodig. Op de werkvloer kan een hoge werkdruk of een hectische tijd zorgen voor veel stress onder werknemers. Te veel stress kan zorgen voor een slechte nachtrust en zelfs leiden tot een burn-out, met als resultaat dat de gesteldheid én de werkzaamheden van het bedrijf achteruit gaan. Als werkgever wil je dit natuurlijk niet, het is dus van belang dat je werknemers niet te veel stress krijgen. Hoe zorg je als werkgever voor voldoende ontspanning op kantoor?

Vraag om input

Om de juiste ontspanning op kantoor te bieden, is het natuurlijk goed om te weten waar jouw personeel stress van krijgt en wat juist zorgt voor ontspanning. Zorg dus dat je als werkgever communiceert. Ga bij wijze van spreken bij iedereen apart langs en vraag hoe het persoonlijk met die persoon gaat. Hierdoor bouw je als werkgever een vertrouwensband op, waardoor jouw werknemers waarschijnlijk eerder durven te zeggen hoe ze zich voelen. Ga bij je personeel na wat voor hen stressfactoren zijn, en wat voor vormen van ontspanning ze op kantoor zouden willen zien. Neem al deze punten vervolgens mee om voor het hele bedrijf de juiste vorm van ontspanning te vinden en toe te passen. Denk hierbij aan een extra ruimte met bijvoorbeeld een grote bank, waar je rustig naar muziek kan luisteren of een boek kan lezen. Of een ruimte waar je juist actief bent en spelletjes kan doen. Waar je ook voor kiest, zorg dat het past bij de wensen van jouw werknemers.

Pauze = pauze

De meeste bedrijven hebben een middagpauze ingelast. Jouw bedrijf nog niet? Doe dit dan snel. Een pauze tussendoor is namelijk heel belangrijk, hierdoor worden jouw werknemers als het ware ‘verplicht’ om even te ontspannen. Zo’n ontspannen momentje kan ervoor zorgen dat de concentratie beter wordt, net zoals de productiviteit. Let op dat jouw werknemers zich echt aan deze pauze houden, en deze niet overslaan om vervolgens eerder naar huis te mogen. Want naast een betere concentratie, meer ontspanning en hogere productiviteit, zorgt een gezamenlijke pauze er ook voor dat jouw werknemers elkaar beter leren kennen. Een goede relatie tussen je werknemers is erg belangrijk voor een bedrijf, jouw personeel gaat hierdoor met meer plezier naar werk waardoor er een fijne werksfeer ontstaat. Wat een pauze wel niet kan doen.

Ontspannen inrichting

Stressen om je werk is één, maar nog gestresster worden van je omgeving zorgt al helemaal voor een lage productiviteit onder je werknemers. Zorg dus dat je de werkomgeving zo inricht, dat deze niet te druk is en fijn is om in te werken. Een aantal dingen die hierbij kunnen helpen: voldoende natuurlijk licht, planten, comfortabele stoelen en bureaus, niet té feller muurkleuren. Je wilt natuurlijk ook niet dat jouw kantoor eruit ziet als een kale, ongezellige plek. Zorg dus dat je wel wat huiselijke accessoires plaatst, zoals een aantal (niet te veel) foto’s of schilderijen, wat planten of bloemen en een paar vrolijke kussens. Een ontspannen werkomgeving creëren? Kies voor een combinatie tussen rust en gezelligheid.

Stimuleer je werknemers

Om voor voldoende ontspanning te zorgen voor jouw werknemers, moet jij als werkgever natuurlijk het juiste voorbeeld geven. Stimuleer je werknemers! Hoe kan je dit het beste doen? Kom na wat je zegt: zorg dus dat je zelf ook voldoende ontspanning neemt. Laat dit aan je werknemers zien door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij de pauze’s. Daarnaast kan je ook je werknemers het belang van ontspanning bijbrengen door middel van bijvoorbeeld een presentatie. Tip: zorg dat je niet overdrijft en té erg gaat pushen op ontspanning bij je werknemers, je wilt immers ook geen politieagent zijn of ervoor zorgen dat niemand meer zijn werk doet.

 

Hopelijk helpen deze tips je om erachter te komen of jouw werknemers veel stress ervaren, en wat je als werkgever het beste kan doen voor voldoende ontspanning op kantoor. Blijft de stress onder jouw werknemers aanhouden? Dan is het misschien een goed idee om tijdelijk personeel te zoeken. Plaats een vacature en laat hierin duidelijk weten dat er in jouw bedrijf horecamedewerkers of ict personeel is gezocht.