Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Tips voor het inzamelen van je bedrijfsafval

Tips voor het inzamelen van je bedrijfsafval

Geplaatst in: algemeen

Of je bedrijf nou groot of klein is: met bedrijfsafval heb je altijd te maken. Bedrijfsafval omvat al het afval wat afkomstig is van bedrijven, overheden en andere organisaties. Wist je dat het grootste gedeelte van het afval in ons land zelfs afkomstig is van bedrijven? Daarom dat het zo belangrijk is dat ook jouw bedrijfsafval op de juiste manier ingezameld wordt.

Wetgeving
Voordat je kunt gaan starten met het inzamelen van je bedrijfsafval, is het van belang om te weten wat nou precies de wetten en de regels zijn omtrent dit afval. Er zijn namelijk afvalsoorten waar je te maken krijgt met speciale regels. En wanneer deze afvalsoorten niet op de juiste manieren afgevoerd worden, kun je een boete krijgen. Via de overheid kun je achterhalen om welke afvalsoorten die gaat en wat je hiermee moet doen.

Het milieu
Om afval op de juiste manier te kunnen inzamelen, scheiden en recyclen is het van belang om te weten wat voor afval er eigenlijk allemaal is. Veel afval is namelijk helemaal geen afval, maar materiaal dat goed te recyclen is. En dat heeft natuurlijk wel de voorkeur aangezien recycling beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld het verbranden van afval.

Helemaal mooi is om te bekijken of de hoeveelheid bedrijfsafval niet ingeperkt kan worden. Denk hierbij aan grotere verpakkingen, meer digitalisering en andere alternatieven die minder restafval opleveren.

Het inzamelen zelf
Waar de gemeente verantwoordelijk is voor het inzamelen van het afval van huishoudens, is volgens de overheid elk bedrijf juist verplicht om haar afval zelf in te zamelen. En natuurlijk hoef je dit als bedrijf niet zelf te doen, wat overigens wel mag. Je kunt dit ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf, zoals MKB-afval. Hier kun je eenvoudig een rolcontainer huren, waardoor je geen omkijken meer hebt naar je bedrijfsafval.

Voor wat voor bedrijf je ook kiest, het is altijd belangrijk om te controleren of diegene is opgenomen in de VIHB-lijst, zodat je weet dat het om een betrouwbare partij gaat. De VIHB-lijst is een lijst met erkende inzamelaars, die jouw afval weer naar erkende verwerkers doorzetten.

Afval scheiden
Net zoals bij de particuliere sector is het ook in de zakelijke sector van belang om het afval te scheiden. Wanneer je beschikt over een afvalvergunning, wat in de meeste gevallen wel zo is, weet je welke afvalstoffen er gescheiden moeten worden aangeleverd. Het is in ieder geval verstandig om huishoudelijk afval en bedrijfsafval zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Wist je dat de overheid er zelfs naar streeft om in 2020 maar liefst 75% van dat afval volledig gescheiden te hebben?

Het scheiden van materialen vraagt in het begin even om een goede organisatie, maar hoeft daarna praktisch geen extra tijd meer te kosten.