De afgelopen twee jaar hebben een flinke wissel getrokken op veel mensen. Door het coronavirus maakten mensen zich zorgen om zowel hun eigen gezondheid, als die van andere dierbaren. Daarnaast waren er vanwege de beperkende maatregelen minder mogelijkheden om te ontspannen en de gedachten te verzetten. En dan waren er tot slot ook nog eens veel veranderingen, zoals bijvoorbeeld thuisscholing van kinderen en zelf thuis werken. Intussen bevinden we ons alweer middenin een golf vanwege de omikronvariant. Nu er in steeds meer branches een nijpend personeelstekort – onder andere vanwege verzuim – is ontstaan, mag een goede verzuimaanpak binnen ondernemingen niet ontbreken.
De voordelen van verzuim verminderen en voorkomen
Een gedegen verzuimaanpak helpt allereerst niet alleen verzuim te verminderen, maar ook te voorkomen. Bekijk je een verzuimaanpak als een totaalplaatje, dan gaat het verder dan enkel de aanpak van bestaand verzuim. In veel gevallen is verzuim namelijk ook te voorkomen. De voordelen? Zijn er minder zieke medewerkers, dan heeft dat een positief effect op het bedrijfsproces. Daarnaast bespaart het je als ondernemers ook allerlei extra kosten. Hieronder lees je drie tips voor een goede verzuimaanpak. Op de website van Sazas vind je er nog meer. Hier kun je ook een handige MKB verzuim ontzorg verzekering afsluiten.
Een verzuimbeleid opstellen
Ten eerste is het belangrijk een verzuimbeleid op te stellen. Hierin staat hoe jij en de medewerkers omgaan met verzuim. Er is beschreven wel regels gelden, en welke rechten en plichten zowel jij als medewerkers hebben. Onderdelen van een effectief verzuimbeleid vormen bijvoorbeeld een beschrijving van preventiemaatregelen, het verzuimprotocol, welke verzuimtraining leidinggevenden krijgen, informatie over de verzuimregistratie en -analyse, welke begeleiding er is bij re-integratie en welke mogelijkheden zowel jij als een medewerker hebben in geval van een conflict.
Een veilige en goede werkplek
Hierboven werd al aangegeven dat verzuimaanpak ook gericht is op preventie. Medewerkers brengen immers veel tijd door op hun werkplek. Dat klachten hier ontstaan of verergeren, is dan ook niet wonderbaarlijk. Een goede en veilige werkplek kan verzuim voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn veilig gereedschap, een ergonomische afstelling van de werkplek, afwisselingen van werkzaamheden en regelmatige pauzes en beweegmomenten. Aanpassingen – hoe klein ook – kunnen vaak al een groot verschil maken.
Een vinger aan de pols bij je medewerkers
Tot slot is het ook erg belangrijk om te blijven communiceren met je medewerkers. Ben en blijf betrokken, en vraag regelmatig hoe het gaat. Niet alleen als het gaat om werkgerelateerde zaken, maar ook privé. Door goed op de hoogte te blijven van het wel en wee van mensen, is de drempel lager om bijvoorbeeld een hoge werkdruk, beginnende klachten of persoonlijke problemen te bespreken. Weet je wat er speelt, dan kun je ook tijdig(er) ingrijpen mocht een bepaalde ontwikkeling zich voordoen. Zo kun je samen tot een oplossing komen om uitval te voorkomen.