Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Tips voor een goed verlicht kantoor

Tips voor een goed verlicht kantoor

Geplaatst in: huisvesting

Wist je dat licht zorgt voor productiviteit? Licht zorgt er niet alleen voor dat je goed kunt zien, maar het zorgt er ook voor dat je niet zo snel duf wordt in tegenstelling tot een donkere ruimte. Licht heeft namelijk veel effect op je biologische klok. Het beïnvloedt niet alleen onze productiviteit, maar bijvoorbeeld ook onze eetlust en stemming. In deze blog lees je een aantal tips over hoe jij jouw kantoor kan voorzien van genoeg gezond licht.

Geniet optimaal van het daglicht

Op kantoor is het belangrijk dat je zoveel mogelijk kunt genieten van het daglicht. Dit kun je doen op de volgende manier. Zorg ervoor dat je een werkplek hebt dichtbij een raam en zorg er altijd voor dat je met je gezicht richting het raam zit. Zo heb je ook geen last van zonlicht dat je zicht op je beeldscherm belemmerd. Probeer verder niet te veel gebruik te maken van zonwering. Maak je kantoor niet onnodig te donker. Dit heeft een negatief effect op je productiviteit.

Zorg voor goede raamdecoratie

Het kan natuurlijk altijd voor komen dat je even geen behoefte hebt aan te veel licht vanaf buiten. Bijvoorbeeld als de zon recht op je beeldscherm schijnt. Dit kan erg storend zijn tijdens het werken. Om dit je voorkomen is het van belang om raamdecoratie voor de ramen te hangen. Plisségordijnen zijn hier ideaal. Met de ‘top down bottom up’ functie van een plisségordijn kun je het gordijn precies op de plek laten hangen waar de zon naar binnen schijnt. Zo heb je geen last meer van zonlicht dat op je beeldscherm schijnt, maar komt er nog wel steeds voldoende natuurlijk licht naar binnen.

Te weinig daglicht? Zorg voor goede verlichting

Het kan natuurlijk ook voor komen dat je kantoor niet genoeg daglicht binnen krijgt en daarom erg donker is. Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goede verlichting hebt hangen. De minimale lichtsterkte om mensen goed te laten functioneren moet tussen de 1.000 en 1.500 lux liggen. Dit is in veel kantoren nog te laag. Zorg dus voor goed helder licht. Je ogen raken zo minder belast en je concentratie blijft op peil. Het is bewezen dat we het beste kunnen functioneren met neutraal tot koel wit licht. Verder is het belangrijk dat het licht egaal is. Daarom wordt er in kantoren vaak gebruik gemaakt van TL-verlichting. Het ziet er misschien wat minder sfeervol uit, maar het is wel een goede keuze.

Zo zie je maar weer dat licht niet alleen zorgt voor goed zicht, maar ook de productiviteit van mensen  verbeterd. Het is belangrijk om te zorgen voor natuurlijk licht op kantoor. Als dat niet mogelijk is, moet er worden gezorgd voor goede verlichting om die productiviteit hoog te houden.