Home » Ondernemersnieuws » financiën » Tips voor een gezonde cashflow

Tips voor een gezonde cashflow

Geplaatst in: financiën

Cashflow is een heikel punt voor veel ondernemers. Geld is namelijk continu in beweging, niet enkel in je eigen organisatie, maar ook op plekken waar je geen toegang tot hebt. Denk hierbij aan openstaande facturen die nog betaald moeten worden en geld dat vastzit in investeringen. Met deze tips krijg jij grip op de situatie.

Wat is de cashflow van jouw bedrijf?

Je hebt natuurlijk als doel dat er meer geld binnenkomt op je rekening dan dat er vanaf gaat. Geld dat je ontvangt versus het geld dat wordt uitgegeven vormt de essentie van je cashflow. Voor een gezonde cashflow moet je echter nog wat dieper kijken en weten welk percentage van het geld wordt uitgeven aan bijvoorbeeld salarissen, marketing, voorraad enzovoort. Als je schulden hebt is het belangrijk om de omvang hiervan te weten en vooral het gevolg hiervan op je cashflow. Zeker als je inkoop voorfinanciert. Door eens goed voor alle cijfers te gaan zitten kun je de toekomstige cashflow voorspellen. Gebruik dit inzicht om een buffer op te bouwen in de vette maanden, zodat je niet in de problemen komt tijdens magere maanden en altijd voldoende cash achter de hand hebt. Richt je enerzijds op het verhogen van inkomsten, maar vergeet ook niet het belang van het verlagen van uitgaven. Energie vergelijken kan je bijvoorbeeld al een maandelijkse besparing opleveren op een gedeelte van de kantoorkosten.

Inzicht in financiële beslissingen

Cijfers liegen niet, dus in plaats van te vertrouwen op je ondernemersgevoel bij het maken van financiële beslissingen, is het verstandig om de cijfers als leidraad te nemen. Dit geldt voor iedere beslissing, groot of klein. Succesvolle ondernemers wegen altijd de gevolgen van hun beslissingen af en gedragen zich niet impulsief. Ben je er bijvoorbeeld over aan het nadenken om een nieuwe medewerker aan te nemen? Verdiep je dan goed in de kosten en bedenk of de productiviteit deze kosten waard zijn. Kan je de kosten voor een langere tijd dragen of heb je alleen momenteel een extra kracht nodig? Wellicht is het inhuren van een freelancer een beter alternatief, of kun je in plaats van een fulltime medewerker beter een flexibele parttime medewerker aannemen.

Geef geld bewust uit

Iedere aankoop die je voor de zaak doet moet meerwaarde bieden voor je bedrijf. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld door relatiecadeaus te kopen waardoor je zakenrelaties verbeteren. Hierdoor komen de uitgaven ten goede aan de groei van je bedrijf of de klanttevredenheid. Voordat je geld uitgeeft, ga je na of de uitgave je helpt om een gespecificeerd doel te bereiken. Verstandige uitgaven zijn bijvoorbeeld het inkopen van een grotere voorraad om groei te ondersteunen, marketingactiviteiten met meetbare resultaten of het organiseren van een evenement om jouw doelgroep kennis te laten maken met je merk of bedrijf. Een georganiseerde cashflow helpt je bedrijf om gezond te blijven