Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Tips voor een brandveilig kantoor

Tips voor een brandveilig kantoor

Geplaatst in: huisvesting

Een goede voorbereiding helpt je om brand in je kantoorpand te voorkomen of in ieder geval de schade te beperken mocht er brand ontstaan. Het is essentieel om een noodplan op te stellen. Zorg er daarnaast voor dat werknemers hun steentje bijdragen aan de brandveiligheid van het kantoorpand en regel dat het kantoor vrij is van brandgevaar.  Met deze tips heb je een brandveilig kantoorpand.

Ga verantwoordelijk om met stopcontacten

De kans op overbelaste stopcontacten is op kantoor redelijk groot. Maak dus altijd slimme keuzes als het neerkomt op alle apparaten en de beschikbare stopcontacten voor een brandveilig kantoor. 

Rookmelders, sprinklers 

Een rookmelder is verplicht in woningen. Alhoewel dit voor kantoren niet het geval is, valt het sterk aan te raden om op voor afdeling en elke verdieping een rookmelder te kopen. Een rookmelder kan levens redden, omdat in het geval van een brand niet alleen mensen dood kunnen gaan door het vuur, maar voornamelijk door verstikking vanwege de dikke rook die vrijkomt. Een rookmelder is een betaalbaar preventief middel dat je kunt gebruiken om brand in een vroeg stadium te detecteren. 

Installeer daarnaast sprinklers op belangrijke plekken in het kantoorpand. Deze kunnen eventuele vlammen doven voordat ze te groot worden. 

Brandblussers 

Met een brandblusser zorg je ervoor dat beginnende brandjes ook direct aangepakt kunnen worden.In een brandblusser is blusstof aanwezig die ervoor zorgt dat de brand wordt gedoofd. Wat misschien niet iedereen weet is dat je met een brandblusser niet iedere brand kunt blussen. Een brandblusser is aan te raden in woningen, kantoren, bedrijven, boten en auto’s. Een brandblusser is gevuld met een hoeveelheid blusmiddel dat permanent onder druk staat. Blusstoffen zijn er in verschillende soorten. Niet elke brand kan worden geblust met dezelfde blusstof. Zo is er bijvoorbeeld een verschil wanneer je en frituurpan of een computerbrand moet blussen. Dit heeft met de verschillende brandklassen te maken. De beste brandblusser heeft als blusstof water, schuim, poeder en koolstofdioxide (CO2).

Gebruik brandwerende kasten

Het is verstandig om belangrijke documenten, zoals (personeels)dossiers en contracten, in een brandwerende archiefkast op te bergen. Mocht er een brand uitbreken, dan zijn deze waardevolle documenten veilig. Wanneer er bij jou op kantoor verdere kostbaarheden aanwezig zijn, zoals cash of bijvoorbeeld usb sticks met belangrijke informatie, dan kun je deze ook bewaren in een brandwerende kluis. Dit bevordert sowieso de veiligheid op de werkvloer.

Check jaarlijks het vluchtplan

Aanpassingen en vernieuwingen van het kantoor kunnen ervoor zorgen dat jouw vluchtplan niet langer up-to-date is. Controleer deze dus ieder jaar en breng wanneer dit nodig is wijzigingen aan. Check ook dat bijvoorbeeld decoraties voor de feestdagen zou worden opgehangen dat je hier in het geval van brand geen hinder van ondervindt en vergeet niet om obstructies in de ramen en nooduitgangen direct wanneer deze worden opgemerkt te verwijderen. Ten slotte is het van belang dat jouw personeel op de hoogte is van alle regels die gelden in het geval van brand en waar de vluchtwegen zich bevinden.