Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Tips voor een betere afvalscheiding binnen je organisatie

Tips voor een betere afvalscheiding binnen je organisatie

Geplaatst in: duurzaamheid

Betere afvalscheiding

Voor 2022 moet het bedrijfsafval worden gehalveerd ten opzichte van 2012. Het gaat hierbij om het verminderen van restafval. Maar hoe doe je dat? Juist: door het scheiden van afval. Om je bedrijfsafval op een efficiënte manier te scheiden, zijn er maatregelen nodig. Bovendien moet iedereen meewerken, anders worden de doelstellingen nooit behaald. Wil je weten hoe je de afvalscheiding binnen je organisatie kunt verbeteren? Je leest er alles over in dit artikel.

Tip 1: maak doelstellingen met de hele organisatie

Aangezien je het scheiden van afval met zijn allen moet doen, moet je ook samen met het personeel kijken naar de manieren waarop je het afval het meest efficiënt kunt scheiden. Sta open voor ieders input. Zo raken de medewerkers extra gemotiveerd om hun afval te scheiden. Maak je personeel ook goed duidelijk waarom het scheiden van afval binnen je organisatie zo belangrijk is. Als mensen begrijpen waarom ze iets moeten doen, zijn ze eerder geneigd dit ook daadwerkelijk te doen.

Tip 2: breng je afvalstromen in kaart

Kipper in het bijzijn van alle medewerkers de restafvalbak om. Zo zie je meteen welke afvalstromen het vaakst voorkomen binnen je organisatie. Bovendien kunnen de medewerkers gelijk zien hoeveel afval al gescheiden had kunnen worden en kunnen ze dit meteen gaan doen. Nu je weet welke afvalstromen het vaakst voorkomen in je bedrijf, kun je hier rekening mee houden bij de aanschaf van afvalcontainers. Zorg dat er voor elke afvalstroom minimaal één container is.

Tip 3: gebruik rolcontainers

Voor de afvalstromen waar je bedrijf veel van produceert, is het aan te raden om rolcontainers te gebruiken. Houd voor elke grote afvalstroom een aparte rolcontainer aan. Rolcontainers zijn enorm groot en kunnen dus heel veel afval kwijt. Het voordeel hiervan is dat de bak niet zo snel vol zit. Wanneer een afvalbak vol is, zijn mensen al snel geneigd om hun afval dan maar bij het restafval te gooien. Zonde, want dan wordt het nog niet gescheiden.

Tip 4: verwijder prullenbakjes onder de bureaus

Als alle medewerkers een eigen prullenbakje onder hun bureau hebben staan, zullen ze ondoordacht al hun afval in die bakjes gooien. Dat is immers het makkelijkste; ze kunnen gewoon achter hun bureau blijven zitten. Maar op deze manier wordt het afval niet gescheiden. Het is daarom beter om de prullenbakjes weg te halen en een centrale afvalplek te creëren. Tip: plaats de restafvalbak helemaal achteraan, zodat de medewerkers eerst langs de aparte afvalbakken voor papier en plastic, etc. lopen.