Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Tips voor diversiteit op de werkvloer

Tips voor diversiteit op de werkvloer

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Diversiteit op de werkvloer wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Maar waarom? Dat komt omdat diversiteit voor veel voordelen zorgt. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat een divers personeelsbestand zorgt voor een betere prestatie én beter imago van het bedrijf. Wie wil dat nou niet? Volg daarom deze tips om diversiteit ook naar jouw werkvloer te brengen!

Waarom diversiteit?

Diversiteit wordt al jarenlang aangemoedigd, maar wat houdt diversiteit nou precies in? Bij diversiteit op de werkvloer kan je denken aan werknemers die verschillen van culturele achtergrond, leeftijd, geslacht, religie, interesses, noem zo maar op. Wanneer jouw bedrijf vol zit met diversiteit kan je wel begrijpen dat niet iedereen hetzelfde over dingen denkt. Hierdoor zijn er veel meer verschillende invalshoeken, ideeën en oplossingen. Een team met veel diversiteit zorgt ervoor dat werknemers elkaar en ieders manier van denken moet leren begrijpen en accepteren. Dit zorgt ervoor dat je als team meer open minded bent, wat een boost geeft aan de samenwerking binnen het bedrijf. Werknemers gaan hierdoor namelijk creatiever, loyaler, vernieuwender en meer betrokken te werk.

Werf je personeel

Heb je een nieuwe topper nodig uit het noorden of zuiden van het land? Is er in jouw bedrijf personeel gezocht in Limburg of juist in Friesland? Dan is dit dé manier om meer diversiteit naar de werkvloer te brengen. Vraag na bij je eigen medewerkers of zij mensen kennen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de baan. Ook zou je er voor kunnen kiezen om personeel te werven via de netwerken van je medewerkers buiten jouw organisatie. Een tip hierbij is om dit vooral te vragen aan – of te zoeken op – werknemers die al cultureel divers van elkaar zijn, zodat de kans groter is dat je meer diverse sollicitanten krijgt. Alles op een rijtje? Dan is het tijd om een vacature te plaatsen die pakkend is. Laat zien dat jouw bedrijf diversiteit wil uitstralen!

Train je team

Om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen, is het natuurlijk van belang om je werknemers goed te trainen. Maar hoe doe je dat? Door middel van communicatie. Zorg ervoor dat jouw hele bedrijf begrijpt wat diversiteit is en op de hoogte is van het belang hiervan. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een bijeenkomst te regelen, waarin gepresenteerd wordt wat diversiteit nou precies is. Is jouw bedrijf op de hoogte van de waarde van diversiteit? Dan is het tijd van stap twee: jouw werknemers trainen. Zorg dat iedereen van jouw bedrijf inzicht heeft in de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond, zodat de samenwerking verbeterd wordt. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door jouw werknemers een keer in de maand een training te geven over de diversiteit binnen het bedrijf en de voordelen die het kan bieden op de werkvloer.

Sluit niemand uit

Als je meer diversiteit op de werkvloer wilt, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je niemand uitsluit. Een voorkeursbeleid is niet mogelijk. Zorg dus dat je iedereen target, maar houdt er wel rekening mee dat je jouw boodschap aanpast op verschillende doelgroepen. Hierdoor sluit je niemand uit én blijft de kans dat je meer divers personeel vindt groot.

Heb je deze tips gevolgd en de diversiteit op jouw werkvloer kunnen uitbreiden? Dat is al een goede eerste stap! Nu is het aan jou als werkgever nog de taak om iedereen op zijn gemak te laten voelen binnen het bedrijf. Laat weten dat talent in alle vormen, maten en achtergronden in jouw bedrijf voorkomt en wees open in je communicatie. Dan heb je niet alleen divers, maar ook gelukkig personeel!