Home » Ondernemersnieuws » ICT » Tips van Kaspersky om phishing mails te herkennen

Tips van Kaspersky om phishing mails te herkennen

Geplaatst in: ICT

Gisteren werd bekend gemaakt dat EasyJet door een nog onbekende partij is gehackt. Van zo’n 9 miljoen klanten die slachtoffer zijn van deze hack, werden onder andere e-mailadressen, creditcardgegevens en reisgegevens gestolen. Wat betekent dit voor de slachtoffers en wat kunnen zij nu het best doen?

“Deze inbreuk treft een groot aantal mensen. Hoewel het goed is om te zien dat de wachtwoorden van klanten niet zijn gecompromitteerd, zullen de gestolen gegevens voor cybercriminelen genoeg koren op de molen zijn. Iedereen die te maken heeft met de inbreuk, moet vooral voorzichtig zijn met het reageren op ongevraagde berichten. Het is namelijk waarschijnlijk dat criminelen de situatie zullen uitbuiten om phishingberichten te sturen met ’te goed om waar te zijn’ aanbiedingen. Ze moeten ook regelmatig hun bankrekeningen controleren op verdachte activiteiten. Kaspersky adviseert om unieke, complexe wachtwoorden te gebruiken voor al hun online accounts en gebruik te maken van twee-factor of twee-staps authenticatie als een provider dit aanbiedt. Daarnaast is het natuurlijk raadzaam om apparaten te beveiligen en updates van het besturingssysteem en applicaties toe te passen zodra deze beschikbaar zijn.”

Phising: zo herken je het
Cybercriminelen worden steeds creatiever, waardoor het lastig is dergelijke aanvallen tegen te gaan. Dit kun je doen om je er tegen te beschermen:

  1. Zo herken je een phishing e-mail:
    • het bericht is niet aan jou persoonlijk gericht;
    • je bent niet de enige ontvanger;
    • de aanwezigheid van spelfouten en slecht geconstrueerde zinnen.
  2. Klik niet blind op links in e-mails. Controleer of de url naar de juiste website linkt. Voor websites die je vaak gebruikt, kan je het best een bladwijzer voor de inlogpagina van sites zoals Facebook aanmaken of de url direct in de adresregel van de browser typen. Dan weet je zeker dat je gegevens niet in verkeerde handen terecht komen.
  3. Check de betrouwbaarheid van de afzender. Dit kun je doen door je cursor op de afzender/ het e-mailadres te houden. Herken je het niet of zie je veel letters en cijfers? Grote kans dat dit een phising mail is.

Wil je op de hoogte bijven van de ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en veel meer tips & trucs lezen? Neem dan regelmatig een kijkje op onze zustersite, securitymagazine.nl. Daar proberen we in duidelijke taal handvatten te bieden voor de beveiliging van je computer(s) en netwerk.