Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Tips voor een perfect zakelijke outfit

Tips voor een perfect zakelijke outfit

Geplaatst in: algemeen

Je hebt een nieuwe baan op kantoor en moet zakelijk gekleed gaan. Betekent dat jasje dasje met een witte blouse? Of is er ruimte om te spelen met je eigen stijl? In dit artikel leggen we je uit wat een zakelijke outfit precies is en welke kledingstukken jij moet hebben om er zakelijk uit te zien!

Wat is een zakelijke outfit?

De dagen zijn voorbij dat mannen in een kostuum naar kantoor gingen en er eigenlijk allemaal hetzelfde uitzagen. Het begon met casual friday, en vandaag de dag zijn er meer en meer kantoren – zelfs banken – die het begrip van een zakelijke outfit oprekken. Zo kun je variëren met kleuren en stoffen, en kun je in sommige gevallen zelfs een (donkere) jeans aan! Let wel: een jeans is niet geschikt in alle gevallen. Ben je dus niet zeker van de zaak, ga dan voor een té zakelijke outfit in plaats van een te casual, dan zit je altijd goed.

1. De blouse

Eén van de onmisbare stukken van iedere zakelijke garderobe: de blouse. Conservatieve kleuren als wit, grijs, zwart of marineblauw kunnen altijd. Deze zijn dan ook een essentieel onderdeel van je kledingkast. Dat gezegd hebbende, andere kleuren of patronen zijn ook meer dan welkom! Maak het alleen niet te gek: ga voor lichtroze of lichtblauw, en ga voor een gestreept of geblokt patroon. Hoe je de blouse draagt? Alle knoopjes zijn dicht wanneer je een das draagt. Is dit niet het geval, laat dan de bovenste twee knoopjes open. En uiteraard stop je je blouse ín je broek!

2. Pantalon

Een pantalon is altijd geschikt voor kantoor. Denk ook hierbij weer aan typische zakelijke kleuren, zoals marineblauw, zwart of grijs. Belangrijk bij een goede broek is de lengte. Deze moet net op je schoen vallen. Niet langer, niet korter. Zoals eerder gezegd kan een donkere spijkerbroek soms ook gewaardeerd worden op kantoor, maar dat ligt echt aan de plek waar je werkt. Ben je dus niet zeker, houd het dan gewoon bij een pantalon. 

3. Schoenen

Veel mensen vinden dat zakelijke mannenschoenen er vaak hetzelfde uitzien, terwijl je hier juist heel goed op kunt variëren! De enige schoenen die echt uit den boze zijn, zijn sneakers. Klassieke herenschoenen, loafers of derby veterschoenen zijn allen geschikt. Ga wel altijd voor mooie materialen, zoals leer of suède. En maak je outfit uniek met happy socks.

4. Kostuum

Een kostuum zien we steeds minder, maar is nog steeds hartstikke geschikt voor kantoor. Vooral wanneer je afspraken of presentaties hebt maakt een kostuum de beste indruk. Denk bijvoorbeeld aan klassieke kostuums, die vaak al zo business zijn dat je je stropdas thuis kunt laten.

5. Cardigan

Een cardigan of trui leunt al meer tegen een business-casual outfit, maar is voor veel werkplekken ook absoluut geschikt als zakelijke outfit. Zakelijke truien en vesten zijn vaak fijngebreid, licht en diep van kleur. Met de kleur kun je overigens weer fijn variëren. Uiteraard doen de klassieke mannenkleuren het goed, maar ook diepgroene of bloedrode knits van Gant mogen gezien worden op kantoor!