Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Tips voor het opstellen van een freelance overeenkomst

Tips voor het opstellen van een freelance overeenkomst

Geplaatst in: algemeen, zzp

De wereld om ons heen verandert steeds weer. De mens is inventief in het bedenken van nieuwe producten en diensten, maar ook nieuwe methoden. De overheid ziet zich genoodzaakt om de wet- en regelgeving daarom ook mee te veranderen. Als het gaat om de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), hier is veel om te doen geweest de laatste periode. Om je aan deze regelgeving te houden moet je als freelancer wel weten wat je moet doen. In dit artikel informeren we je over het opstellen van een zogenaamde modelovereenkomst.

Wanneer een contract afsluiten?

Of je wel of geen overeenkomst af moet sluiten, wordt door de Belastingdienst netjes voor je uitgelegd.  Vanuit de opdrachtgever gezien hoeft er geen overeenkomst worden afgesloten als jij als freelancer of zzp`er:

  • vervangbaar bent door een ander;
  • niet onder het gezag van de opdrachtgever valt;
  • geen loon van de opdrachtgever ontvangt.

Als je aan een van de genoemde voorwaarden niet kunt voldoen, moet er dus wel een overeenkomst worden gemaakt. Een contract tussen jou en de opdrachtgever waarin je de voorwaarden op schrift stelt. Gaan de drie voorwaarden alledrie voor jouw niet op dan heb je grote kans dat de Belastingdienst je strafbaar stelt. In dat geval is er sprake van verkapte loondienst.

Freelance overeenkomst opstellen

Een modelovereenkomst of een freelance overeenkomst is een overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Ga je een freelance overeenkomst opstellen, dan moeten daarin de volgende drie zaken zijn opgenomen:

  • Op welke modelovereenkomst van de Belastingdienst je overeenkomst is gebaseerd;
  • Wat je als opdrachtnemer voor de opdrachtgever gaat doen (werkzaamheden);
  • Wat de opdrachtgever je hiervoor gaat betalen (afgesproken prijs, urenprijs etc.).

Wees in het contract concreet en zorg dat de gemaakt afspraken goed op schrift zijn gesteld. Denk ook aan de verantwoordelijkheden van beide partijen.

Zelf opstellen of uitbesteden?

In principe is het voor iedereen mogelijk om een contract op te stellen om aan de voorwaarden van de Belastingdienst te voldoen. Maar het gaat wel om een juridische overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever. Als er in het proces iets mis gaat, is dit contract bindend. Of als de Belastingdienst komt controleren en het contract voldoet niet? Dan kunnen er boetes worden bepaald voor zowel jou als opdrachtnemer maar ook de opdrachtgever. Om je daarbij te helpen kun je dit prima uitbesteden. Een freelance overeenkomst opstellen door een externe partij is niet duur. En het geeft absoluut zekerheid of het contract voldoet aan de eisen.

Aanvullende tips

Om zeker te weten dat je naast je werk ook nog druk moet maken om een modelovereenkomst, is het goed dat je de volgende tips meeneemt in je werk. Op het moment dat je een opdracht ontvangt denk dan eens over de onderstaande aanwijzingen:

  • Voordat je een opdracht aanneemt, eerst kijken of je wellicht een modelovereenkomst moet afsluiten. Zie eerder genoemde criteria;
  • Moet je een zzp contract afsluiten dan is het belangrijk dat je dit met de opdrachtgever bespreekt. Ook hij is erbij gebaat;
  • Beoordeel of je zelf een contract opstelt, of dat je een externe partij gaat inhuren. Het is niet duur en het geeft wel zekerheid;
  • Twijfel je of je problemen kunt krijgen met de Belastingdienst, laat je dan informeren. Je boekhouder kan je ongetwijfeld vertellen of je iets aan je werkwijze moet aanpassen.

Kortom het is belangrijk om te weten wanneer je een modelovereenkomst moet afsluiten. Als je een overeenkomst moet maken, zorg dat deze aan de juridische bepalingen voldoet. En bij twijfel kun je het opstellen, uitbesteden aan een externe specialist.