» » » Tips om je sollicitatiebrief op te laten vallen

Tips om je sollicitatiebrief op te laten vallen

Geplaatst in: algemeen | 0

Ga je solliciteren, dan is het laten opvallen van jouw sollicitatiebrief uiterst belangrijk. Het voornaamste doel van jouw brief is namelijk dat de lezer ook jouw cv gaat lezen. Je cv moet er uiteindelijk voor zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Wanneer jouw sollicitatiebrief niet prikkelend en onderscheidend genoeg is, dan heeft het solliciteren daarom nauwelijks kan van slagen.

Als het ware dien je jouw sollicitatiebrief het werk te laten doen. De kunst is om jezelf aan te prijzen zonder jezelf al te veel op te dringen aan de werkgever. Door hiervoor goede strategische keuzes te maken in jouw brief heb je de meeste kans op succes. We geven enkele tips waarmee je jouw brief kunt laten opvallen.

1. Richt jouw geschiktheid op jezelf

Zie je bijvoorbeeld een ideale vacature voor systeembeheerder, probeer dan nooit letterlijk teksten uit de vacature over te nemen en die te richten op jouw geschiktheid. Beschrijf jouw eigen competenties en bekwaamheid impliciet. Wat je bijvoorbeeld niet moet doen is schrijven dat je ‘samenwerkingsgericht ‘ of  ‘pro-actief ‘ bent. Uiteraard kun je op deze competenties wel ingaan, maar probeer het concreter te maken in jouw brief. Zoiets als  ‘Ik pas me gemakkelijk aan in nieuwe situaties. ‘

2. Noem geen relevante gebreken

Natuurlijk kan het zijn dat je niet geheel over alle competenties of vaardigheden beschikt die in de vacaturetekst worden beschreven. Wanneer het er in ieder geval maar niet te veel zijn. Toch is het niet handig om dit al in jouw brief te benadrukken. Je kunt er dan beter voor kiezen om dit in het gesprek te bespreken. Het doel van een brief is dat je graag uitgenodigd wilt worden dus is het belangrijk dat je de werkgever niet te veel aanleiding geeft om je in dit eerste stadium al af te wijzen. Tenzij je natuurlijk over meerdere competenties niet beschikt: dan kun je je serieus afvragen of solliciteren wel zo verstandig is.

3. Richt jouw brief op de organisatie

Een goede manier om juiste betrokkenheid in jouw brief te tonen is het van tevoren verdiepen in de organisatie of bedrijf waar je solliciteert. Refereer hiernaar in jouw brief. Werkgevers vinden het waardevol wanneer je kunt onderbouwen dat je affiniteit hebt met het bedrijf waar je graag de nieuwe baan wilt krijgen.

Kijk bijvoorbeeld op de website of probeer op een andere manier een goed beeld en gevoel bij de bedrijfscultuur te krijgen. Bedenk vervolgens een slimme manier om hiernaar te verwijzen wanneer je uitlegt dat jij een geschikte kandidaat bent.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter