Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Tips om je personeel gezond te houden

Tips om je personeel gezond te houden

Geplaatst in: corona, personeelszaken

Het verzuim van personeel is de afgelopen tijd erg omhoog gegaan. Het verzuim van personeel zorgt voor veel extra kosten. Je kunt verschillende dingen doen om de kans op verzuim te verkleinen.

Duurzame inzetbaarheidsuren
Als werkgever kan je jouw personeelslid duurzame inzetbaarheidsuren geven. Hiermee kan jouw werknemer zich ontwikkelen of juist de uren gebruiken voor vrijetijdsbesteding die kan bijdragen dat je werknemer zich gelukkig voelt in zijn/haar baan.

Pauze
Voldoende pauzes tijdens werk zorgt ervoor dat jouw werknemer goed uitgerust is. Bovendien zorgt voldoende pauze ervoor dat je werknemer na de pauze zich geconcentreerder voelt. Je personeel kan niet constant achter elkaar werken. Binnen veel bedrijven wordt er achter de laptop even snel iets gegeten. Dit is op lange termijn niet verstandig.

Beweging
Stimuleer je personeel om te bewegen. Voldoende beweging kan de kans op verschillende ziektes verlagen. Je voelt je ook fitter als je beweegt. Stimuleer bijvoorbeeld om te wandelen in pauzes. Zo komt je personeel echt even tot rust. Beweging zorgt er ook voor dat je personeel zich blijer voelt. Tijdens beweging komt er namelijk een geluk hormoon vrij. Je kunt als werknemer ook collectieve korting regelen op sportscholen of een abonnement aanbieden op Onefit. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende abonnementen, bijvoorbeeld een keer sporten in de week of meerdere keren sporten in de week. Voor de teambuilding kan er af en toe samen worden gesport.

Eten
Zorg voor een gezonde kantine en gezond voedingsaanbod. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een fruitmand laten bezorgen, zodat jij jouw personeel stimuleert om een gezond tussendoortje te eten. Eventueel kan je een keer een webinar over gezond eten organiseren voor jouw personeel als personeelsuitje.

Testen
Als jij je personeel op kantoor verwacht is het verstandig dat ze een coronatest kopen.
Om te stimuleren dat je personeel een coronatest voor hun werk doet kan je zelf coronatesten inkopen en deze geven aan je personeel. Je kunt ook hen zelf de coronatest laten kopen en dit laten declareren. Op deze manier verklein je de kans dat je personeel besmet is en andere personeelsleden besmet en hierdoor nog meer mensen ziek zijn. Ook door het testen weet je personeel sneller dat ze corona hebben. Door op dat moment goed te rusten en goed te eten kunnen ze kans op het ontwikkelen van long covid mogelijk verkleinen.

Helaas kan je niet voorkomen dat er verzuim ontstaat. Het is vooral belangrijk om het personeelslid goed te ondersteunen tijdens zijn/haar ziekte. Ga goed in gesprek met hem of haar en vraag waarbij je hem/haar kunt helpen.