Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Tips om de veiligheid binnen je bedrijf direct te verbeteren

Tips om de veiligheid binnen je bedrijf direct te verbeteren

Geplaatst in: algemeen

Veiligheid is erg belangrijk binnen een onderneming. En soms komt die veiligheid in het geding, niet omdat je laks bent, maar omdat je er simpelweg even niet aan denkt. Je bent immers hartstikke druk met ondernemen. Toch is het goed om geregeld stil te staan bij de veiligheid van je bedrijf en van je eventuele werknemers en bezoekers. Er zijn een paar simpele handelingen die je kunt uitvoeren om je bedrijf snel een stuk veiliger te maken.

Praat over veiligheid op de werkvloer

Het klinkt misschien gek, maar heel veel bedrijfsongevallen kunnen voorkomen worden door simpelweg het onderwerp ‘veiligheid’ op tafel te gooien. Zorg ervoor dat het makkelijk wordt voor medewerkers om veiligheidspunten aan te kaarten. En dan hebben we het niet alleen over fysieke veiligheid, zoals een noodknop die hapert of een trapleuning die los zit, maar ook over mentale veiligheid. Als mensen stress ervaren worden fouten sneller gemaakt. Een vertrouwenspersoon aanwijzen kan daarom een slim idee zijn.

Bied een BHV-cursus aan

Een BHV-cursus zorgt ervoor dat werknemers worden opgeleid tot bedrijfshulpverlener. Bedrijfshulpverleners kunnen in geval van nood adequaat handelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld reanimeren, weten ze welke hulpdiensten er wanneer ingeschakeld moeten worden en wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Het aantal BHV’ers dat binnen een bedrijf aanwezig moet zijn is niet wettelijk bepaald, maar het is slim om er meerdere te hebben rondlopen, voor het geval er eens iemand op vakantie is.

BHV.NL biedt toegankelijke cursussen aan zowel groepen als individuen, gegeven door in huis opgeleide trainers. De cursussen kunnen zowel op een van de vele locaties in het land gevolgd worden, als in het bedrijf zelf. Ze kunnen bovendien op maat gemaakt worden, handig want in ieder bedrijf schuilen natuurlijk andere gevaren.

Zorg voor goede wachtwoorden

Criminelen zijn steeds vaker online actief, en dus is het belangrijk dat de systemen waarmee jij en je medewerkers dagelijks mee werken goed beveiligd zijn. Zorg voor een beveiligd wifi netwerk, en help je medewerkers aan degelijke wachtwoorden om in te kunnen loggen op systemen en computers binnen het bedrijf.

Test de rookmelders

Als je het nog niet gedaan hebt, is dit hét moment om rookmelders op te hangen. Ga uit van in elke ruimte minstens een melder. Heb je wel al rookmelders hangen, test ze dan even. Het is verstandig om dit een keer per maand te doen, ze hangen er immers niet voor de sier.

Hoe test je een rookmelder? Heel simpel. Bijna alle rookmelders hebben een testknop onderop of aan de zijkant. Als je die knop even inhoudt zou het alarm af moeten gaan. Gebeurt dit niet, of heel zachtjes, dan moeten de batterijen in de rookmelder vervangen worden. Zet dit niet op de to do lijst, maar doe het direct. Het is overigens ook belangrijk om rookmelders regelmatig schoon te maken.

Kleine handelingen zorgen voor een veiligere omgeving

Je ziet dat het maar kleine handelingen zijn die je hoeft uit te voeren om je bedrijf per direct een stuk veiliger te maken. Natuurlijk is het altijd goed om periodiek naar de algehele veiligheid van je bedrijf te kijken en daarbij is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle werknemers op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften, en dat ze zich eraan houden.

Zorg ervoor dat veiligheid op een niet al te dwingende manier onder de aandacht van je werknemers wordt gebracht, daarmee kun je ongelukken echt voorkomen.