Heel wat mensen kampen met rugpijn. Een veelvoorkomende reden hiervan is een verkeerde werkhouding. Bij het aannemen van een verkeerde houding moeten je spieren harder werken waardoor rugpijn, maar ook nekklachten, hoofdpijn of een stijve rug en nek ontstaan. Met deze tips voorkom je rugklachten:
- Let op je houding
Zorg ervoor dat je rechtop zit en het beeldscherm op ooghoogte staat. Houd hiernaast voldoende afstand tussen je ogen en het beeldscherm. Plaats je toetsenbord dichtbij je, zodat je niet teveel naar voren hoeft te leunen en gebruik het hele zitvlak van je stoel.Bij een werkhouding die hele dagen hetzelfde is, is het belangrijk om voldoende rustmomenten in te lassen. Je spieren kunnen dan met regelmaat ontspannen. Wissel daarbij het zitten af met grotere spierinspanningen zoals (trap)lopen of bewegingsoefeningen die je achter je bureau kan doen. - Gebruik een goede stoel
Zorg ervoor dat je een goede bureaustoel hebt en stel deze goed in. De zithoogte is goed wanneer je je voeten plat op de grond kan zetten en je bovenbenen horizontaal staan. Kan je niet met je voeten bij de grond? Zorg er dan voor dat je een voetensteun hebt. Je armleuningen moeten gelijk staan aan je bureaublad en daarbij moet er geen spanning op de schouderspieren hoeven staan. Wat ook een uitkomst is, is een zit-sta bureau. Op deze manier wissel je het zitten af met staan. - Beweeg genoeg, ook tijdens werktijden
Probeer in je lunchpauze een rondje te lopen en ga regelmatig een rondje koffie halen voor jezelf en je collega’s. Woon je dichtbij je werk? Pak dan de fiets naar je werk. Wellicht kun je bij het bedrijf waar je werkt wel een fiets van de zaak krijgen en hebben ze een mooie fietsregeling. Ook het pakken van de lift is not done; je neemt natuurlijk gewoon de trap.
- Neem op tijd je rust
Werken op kantoor is niet alleen een mentale, maar ook een fysieke inspanning door alle onnatuurlijke houdingen. Zorg er daarom voor dat je ’s nachts goed bijkomt van alle inspanningen. Slapen in een bed of boxspring die past bij jouw lichaam is dan ook essentieel. Kijk hierbij kritisch naar onder andere je slaaphouding, je lengte, gewicht maar ook fysieke klachten. Zo is voor de buikslaper een medium of hard matras aan te raden. Voor zijslapers is een matras met comfortzones beter en voor de rugslaper een niet te hard matras. Zo voorkom je dat je onderrug in een holle stand staat.