Home » Ondernemersnieuws » financiën » Tip voor ondernemers: kijk naar mogelijkheden schenken

Tip voor ondernemers: kijk naar mogelijkheden schenken

Geplaatst in: financiën

Veel ondernemers zijn voornamelijk bezig met de producten of diensten die ze leveren aan klanten. Een onderneming runnen betekent echter ook een complete financiële administratie bijhouden. En deze kan vrij ingewikkeld zijn. Vooral omdat ondernemers diverse mogelijkheden hebben om hun (fiscale) winst drukken. Dit kan zowel zzp’ers als ondernemers met een bv behoorlijk wat belasting schelen. Wist jij bijvoorbeeld al dat je dit kunt doen door geld te schenken?

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Minder belasting betalen

Doe je het als zzp’er goed ondanks de coronacrisis? Dan kan het zijn dat je winst, en daarmee je inkomsten, net in een hoger belastingtarief vallen. Ondernemers met een bv die goed loopt kunnen daarnaast te maken krijgen met het verhoogde tarief van de vennootschapsbelasting. Om te voorkomen dat je een groot bedrag aan belasting zal moeten betalen, zijn er diverse boekhoudkundige opties om je winst te verlagen. Bijvoorbeeld door te schenken.

Een schenkingsplan opstellen

Wil je geld schenken, dan snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds heb jij dus belastingvoordeel. Anderzijds is de ontvangende partij van de schenking natuurlijk ook blij. De meeste schenkingen worden gedaan aan kinderen, kleinkinderen en goede doelen. Overweeg je te schenken, dan is het belangrijk om te kijken hoe je dit fiscaal het slimst aanpakt. Het maken van een goede schenkingsplan helpt je hierbij. Hierin bepaal je voor jezelf onder andere waarom je wil schenken, wat de invloed op je financiële situatie is, of je zeggenschap wil houden over het geschonken bedrag, op welke manier je gaat schenken en wat de fiscale spelregels zijn. Meer informatie over dit alles vind je bij Evi van Lanschot schenken.

Voorwaarden voor belastingvrije, aftrekbare schenkingen

Schenk je aan een ANBI, dan mag je periodieke schenkingen in hun geheel aftrekken. Voor gewone giften geldt een minimaal drempelbedrag (een procent van het drempelinkomen, maar minimaal 60 euro), en een maximumbedrag (tien procent van het drempelinkomen).

Naast goede doelen is het ook mogelijk belastingvrij te schenken aan kinderen of kleinkinderen. Jaarlijks wordt er ongeveer drie miljard euro op deze manier geschonken. Ouders en grootouders geven hun (klein)kinderen graag een steuntje in de rug, en kunnen zo in hen investeren. Bij leven schenken is immers een stuk leuker dan in een erfenis nalaten. Voor 2022 geldt dat je een kind belastingvrij 5.677 euro mag schenken. In het geval van een kleinkind gaat het om 2.273 euro in 2022.

Vraagt de situatie om een grotere, eenmalige schenking? Dan kun je gedurende je hele leven een keer gebruikmaken van bepaalde vrijstellingen. Zo kun je aan je kind in 2022 eenmalig een vrij te besteden bedrag van 27.231 euro schenken, 56.724 euro als het bedoeld is voor een dure opleiding of 106.671 euro voor de aanschaf, afbetaling of verbouwing van een woning. Van deze laatste vrijstelling kunnen overigens grootouders ook gebruikmaken.