Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Thuiskantoor: deze kosten mag je aftrekken

Thuiskantoor: deze kosten mag je aftrekken

Geplaatst in: algemeen, financiën, huisvesting

Werken vanuit de eigen woning heeft verschillende voordelen voor kleine ondernemers. Zo bespaar je op reistijd en brandstof en maak je geen kosten voor het huren van een kantoor. Daarnaast kan het fiscale voordelen hebben om te werken vanuit jouw thuiskantoor. Wij hebben een aantal aftrekposten voor je opgezocht die je wellicht kunt gebruiken.

Kantoorbenodigdheden zijn altijd aftrekbaar

Alle kosten die je vanwege zakelijk belang maakt voor je onderneming zijn 100 procent aftrekbaar. Hier valt de inrichting van je kantoor onder, zoals het kantoormeubilair, je telefoon, computer of laptop en de printer, inclusief papier en inkt. Ook de vakliteratuur die je aanschaft, de website die je laat maken en zakelijke cursussen die je volgt, kun je aftrekken van de winst. De internetverbinding is deels aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Huur jij een boekhouder in die aan het eind van het jaar alles voor je op een rijtje zet voor de inkomstenbelasting? Zelfs deze kosten kun je aftrekken van de winst. Als je werkt met een boekhoudprogramma mag je ook deze kosten aftrekken.

Ruimte thuiskantoor aftrekken

Als je ervoor kiest om een bedrijfsruimte te huren, kun je deze kosten opgeven als bedrijfskosten. Wanneer je vanuit je eigen huis werkt kan dit in enkele gevallen ook. Hiervoor gelden enkele voorwaarden. Zo moet je thuiskantoor apart verhuurbaar zijn en beschikken over een eigen ingang en voorzieningen zoals een toilet. Daarnaast moet het grootste gedeelte van je inkomen op het thuiskantoor verdiend worden. De Belastingdienst heeft het hulpmiddel Werkruimte beschikbaar gesteld waarmee je kunt controleren of je voor deze aftrek in aanmerking komt. Het is verstandig om te overleggen met je boekhouder of financieel adviseur voordat je beslist om de kosten af te trekken vanwege de regels die hier aan gebonden zijn.

Gedeeltelijke aftrek van de energiekosten

Mogelijk kun je als zzp’er in aanmerking komen voor aftrek van een gedeelte van de energiekosten. Deze kosten betaal je privé en energie vergelijken valt altijd aan te raden, zodat je voor de beste en goedkoopste energieleverancier kunt kiezen. Wanneer je thuis werkt met apparatuur die op je balans staat (zoals een laptop of eigen server) en dit apparaat veel energie verbruikt, kun je deze energiekosten aftrekken van je fiscale winst. Je hebt een aantal gegevens nodig om de energiekosten te berekenen: het verbruik van het apparaat in aantal Watt, het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat en het aantal dagen per jaar dat het apparaat ingeschakeld is. Vervolgens vermenigvuldig je al deze gegevens met elkaar en deel je de uitkomst door 1000. Dit vermenigvuldig je weer met het energietarief dat je betaalt en je weet wat je voor ieder apparaat kunt aftrekken.