Home » Ondernemersnieuws » ICT » Thuiskantoor? 5 belangrijke zaken over je internetverbinding om rekening mee te houden

Thuiskantoor? 5 belangrijke zaken over je internetverbinding om rekening mee te houden

Geplaatst in: ICT

Een kantoor aan is huis voor een zelfstandig ondernemer een makkelijke manier om te besparen op vaste lasten. Wel is het zaak om orde op zaken te stellen wat betreft je internetverbinding en de kwaliteit daarvan wanneer je thuis gaat werken. Een goede internetverbinding is immers onmisbaar tegenwoordig. We bespreken een aantal zaken over je internetverbinding thuis om rekening mee te houden.

DSL, kabel en glasvezel

Er is niet één soort internetverbinding op de markt; er zijn er meerdere en dat kan wat verwarrend zijn. Kabelinternet is het domein van kabelbeheerders Ziggo en Caiway en is daardoor relatief duur, maar wel stabiel en redelijk snel. Andere, goedkopere aanbieders bieden internet via de telefoonlijn aan, ook wel DSL-verbinding genoemd. De maximale snelheden hiervan liggen lager dan bij kabelinternet en de afstand van de wijkcentrale naar jouw woning bepaalt hoeveel snelheid er onderweg ‘verloren’ wordt. Op steeds meer plekken is tegenwoordig ook internet via glasvezel mogelijk. Dit is weer wat duurder, maar biedt wel de snelste en meest stabiele internetverbinding. Bovendien is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid: dit is erg handig al je veel video calls hebt.

Combinatie doorgaans voordeliger

Doorgaans is het voordeliger om een gecombineerd internet, tv en bellen pakket af te nemen bij één aanbieder. Zeker als je gebruikmaakt van dezelfde internetverbinding als dat je als ‘particulier’ thuis doet. Daarvoor hoef je niet terecht bij een dure kabelaanbieder, omdat je ook pakketten voor internet via DSL of glasvezel in combinatie met televisie en bellen kunt afsluiten. Is vaste telefonie nog nuttig tegenwoordig? Voor een bedrijf staat een ‘vast’ telefoonnummer wel professioneler, en aangezien andere gezinsleden waarschijnlijk allemaal een eigen mobiele telefoon hebben, kun je de vaste telefoon dan enkel voor je bedrijf gebruiken. Abonnementen voor goedkoop internet, tv en bellen kun je online vergelijken.

Afstand vanaf je router

Het is natuurlijk handig als je ruimte in of bij je huis over hebt om een kantoor in op te zetten. Liever een ruimte waar je de deur achter je dicht kunt trekken dan werken in ruimtes waarin je ook moet kunnen ontspannen, zoals in de woonkamer. Maar de locatie van je kantoor ten opzichte van je router moet wel een aandachtspunt zijn. Kun je een internetkabel trekken van je router naar je computer in het kantoor, dan is dit een betere keuze dan gebruik maken van draadloos internet. Wifi is immers minder stabiel dan een bekabelde internetverbinding. Hoe verder je van de router af zit, hoe zwakker je draadloze internetverbinding zal zijn. Bespaar jezelf de frustraties van slecht internet en trek een kabel, of kies een ruimte die dichter bij de router zit, als dit mogelijk is. Is dit niet mogelijk en moet je toch gebruik maken van een wifi-verbinding, probeer dan zover als mogelijk een internetkabel door te trekken en deze te verbinding aan een access point. Dit is een apparaatje dat op een andere plek een draadloos internetsignaal op volle sterkte door kan geven.

Downloadsnelheid

Langzaam internet wijten we al snel aan een storing of een ander technisch probleem. Dit kan zeker ook het geval zijn, maar voordat je deze conclusie trekt moet je bij een langzame maar werkende internetverbinding een aantal andere zaken overwegen. Hoe hoog is de maximale downloadsnelheid waarvoor je een internetabonnement hebt afgesloten? Heb je voor het allergoedkoopste abonnement gekozen, dan kan het zijn dat je maximale downloadsnelheid simpelweg laag is. Als er dan ook nog eens meerdere mensen tegelijkertijd gebruik van die verbinding gaan maken, wordt deze nog langzamer. Woon je samen met andere mensen die tegelijkertijd met jou de internetverbinding gebruiken, dan is het een goed idee om een abonnement voor een wat hogere downloadsnelheid af te sluiten. 20 tot 30 Mbps is voldoende voor één persoon; voor meerdere personen is het beter om voor 50 Mbps of hoger te gaan.

Zakelijk internet

Ben je zelfstandig ondernemer, dan kun je ook een zakelijk internetabonnement afsluiten. Maar noodzakelijk is het niet. Administratief is het alleen handig als je deze internetverbinding niet ook voor privédoeleinden gebruikt. Enkel als naast je thuisabonnement ook nog een zakelijk internetabonnement neemt dat je enkel voor zakelijke doeleinden gebruikt, zijn de kosten hiervan aftrekbaar. Maar dan betaal je wel voor twee internetabonnementen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig omdat je aan je thuisabonnement genoeg had gehad. Bovendien is zakelijk doorgaans duurder. Hiervoor krijg je extra service: heb je problemen met je internetverbinding, dan krijg je voorrang op particuliere klanten. Of dit het extra geld waard is, laten we geheel aan jou over.