Home » Ondernemersnieuws » ICT » Tekort aan ICT werknemers

Tekort aan ICT werknemers

Geplaatst in: ICT, personeelszaken

Er is al enkele jaren een dringend tekort aan ICT werknemers. Hoewel er in veel andere sectoren banen verdwijnen, lijkt dit in de informatica voorlopig nog absoluut niet aan de orde. De opleidingen voor ICT stromen vol, maar nog is de vraag groter dan het aanbod. Waarom is de ICT zo’n booming business? En hoe kom je als bedrijf aan goed personeel, nu er meer vacatures zijn dan werkzoekenden?

De ICT als booming business

De ICT is een van de snelst groeiende en ontwikkelende bedrijfstakken ter wereld. Dat is niet zo gek, want haast alles gaat digitaal. Alles moet telkens nieuwer, beter, sneller en veiliger. Vooral beveiliging van gegevens en websites krijgt steeds meer prioriteit. Vrijwel elk bedrijf zorgt er wel voor een ICT-er in dienst te hebben die problemen oplost en probeert te voorkomen. Is een bedrijf te klein om zelf een ICT-er in dienst te nemen, dan worden er vaak ZZP’ers of freelancers ingehuurd voor kortere of langere projecten. In de praktijk blijkt echter dat vrijwel alle goede ICT’ers hun naam verbonden hebben aan een bedrijf, of een eigen bedrijf hebben waarin ze erg druk zijn. Dus hoe kom je dan aan een goede ICT-er wanneer je die nodig hebt?

Eigen oplossingen voor het vinden van een goede ICT-er

Er zijn verschillende manieren waarop je aan een goede ICT-er kunt komen. De eerste klinkt logisch, maar is voor veel bedrijven niet zo bekend: het inschakelen van een uitzendbureau of detacheerder. Vooral een detacheringsbureau heeft vaak goede werknemers in dienst die bij jouw bedrijf aan de slag kunnen. Heb je al een goede ICT-er in dienst, dan is het natuurlijk cruciaal om hem te behouden voor je bedrijf. Wees alert op eventuele aanbiedingen van andere bedrijven om hem over te nemen. Eventueel kun je overwegen hem een loonsverhoging of verandering van arbeidsvoorwaarden te bieden om hem te behouden. Het kan ook een optie zijn om zelf een ICT-er op te leiden. Je betaalt dan mee aan de opleiding, maar in ruil werkt hij een vastgesteld aantal jaren voor jouw bedrijf voordat hij mag en kan overstappen.

Het belang van een ICT-er voor jouw bedrijf

Een ICT-er doet heel wat meer dan alleen een soort helpdesk zijn voor vragen over computers. Soms lijkt het dat hij niets anders doet dan in een kantoortje wat typen, terwijl er af en toe iemand binnenstormt met een niet-werkende laptop of een vastgelopen programma. In feite doet hij op de achtergrond veel meer. Dit zijn taken van een ICT-er:

  • Hij zorgt voor de veiligheid van persoons- en bedrijfsgegevens
  • Hij zorgt dat eventuele eigen websites goed draaien en beveiligd zijn
  • Hij kan nieuwe programma’s schrijven of een goed programma vinden om het werk makkelijker te maken
  • ‘Hij’ is steeds vaker een ‘zij’: steeds meer vrouwen gaan de ICT in en blijken er ook goed in te zijn
  • De ICT-er is vaak onzichtbaar aanwezig. Zijn belangrijkste rol is niet het oplossen, maar het voorkomen van problemen.

Bedrijven kunnen haast niet meer zonder ICT-er. Grote bedrijven, zoals banken en verzekeraars, hebben meestal een hele afdeling met ICT-ers. Maar ook kleinere bedrijven hebben er een of delen een ICT-er voor een aantal uren per week. ‘Loslopende’ ICT-ers worden in de huidige markt al vlot ingehuurd en zijn erg gewild. Ze hebben zelfs – bijna als enige – de mogelijkheid om eisen te stellen voordat ze een aanbod accepteren. Dit in tegenstelling tot de meeste andere bedrijfstakken, waar werkzoekenden vooral dankbaar moeten zijn dát ze een baan krijgen. De ICT is booming business en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort een einde aan komt.