Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Succesvolle leiders herken je aan deze 4 kenmerken

Succesvolle leiders herken je aan deze 4 kenmerken

Geplaatst in: algemeen

Veel mensen vragen zich af hoe succesvolle leiders te werk gaan. Bijvoorbeeld hoe ze snel de juiste keuzes maken bij moeilijke beslissingen en omgaan met de constante druk. Natuurlijk is dit een kwestie van ervaring, maar het heeft ook te maken met karakter. Wil jij weten wat een succesvolle leidinggevende nodig heeft om het beste uit het team te halen of wil jij zelf een succesvolle leider worden? Lees dan snel verder.

Succesvolle leiders:

 1. Bieden een veilige plek
  Je merkt vaak dat sommige leiders hun werknemers intimideren. Dat kan komen door hun titel en macht als leider, maar ook de attitude wanneer ze het kantoor binnen komen wandelen. Succesvolle leiders hebben dit niet. Zij zorgen er namelijk voor dat de focus niet op henzelf, maar op het aanmoedigen van anderen komt liggen. Daarbij bieden zij een veilige plek om je mening te kunnen uiten en opmerking te kunnen maken. Ook zijn succesvolle leiders toegankelijk en creëren hier een werksfeer naar.
 2. Stralen positiviteit uit
  Succesvolle leiders hebben een positieve mindset. Dit versterkt namelijk de groei van hun werknemers. Je kent het gezegde ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’ vast wel. Dit is van toepassing bij positief leiderschap. Elke werknemer wil natuurlijk opgewekt naar zijn of haar werk en iets doen waar ze energie van krijgen. Uit veel onderzoek is gebleken dat kritiek zwaarder weegt dan complimenten. Wanneer er dus negatief nieuws tegen een team of individuele werknemer wordt verkondigd, ontstaat er automatische een negatieve sfeer. Een succesvolle leider voorkomt dat werknemers in die negatieve spiraal te blijven hangen en stuurt het team of individu weer de positieve kant op.
 3. Houden oprecht van verantwoordelijkheid
  Succesvolle leiders houden van het leiderschap. Niet met de rol van macht, maar voor de rol met betekenis voor anderen. Een succesvolle leider richt zich namelijk op het helpen van anderen, zodat het bedrijf kan doorgroeien en nieuwe doelen kan zetten en behalen.
 4. Zijn helemaal niet bang om vragen te stellen
  Ook zijn succesvolle leiders niet gehinderd door het onwetende. Vanuit de buitenkant lijkt het zo dat leiders alles allemaal al weten. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo, en dat weet een succesvolle leider ook. Die weet dat er nog veel te leren valt. Ze zijn ook gedreven om het beste uit zichzelf te halen, dus de wijsheid van anderen mee te nemen naar hun eigen leidinggevende vaardigheden. Die ze dan vervolgens zelf weer kunnen doorgeven aan hun eigen werknemers.

Je hoort altijd dat mensen ‘geboren leiders’ zijn. Zoals eerder gezegd, kunnen leiderschapsvaardigheden zeker terugkomen in een karakter. Maar je kan als toekomstig succesvolle leider jezelf ook een handje helpen. Dit kan je doen door trainingen te volgen over leiderschap. Er zijn veel instituten zoals Six Sigma die je daarbij kunnen helpen. Begin met een black belt in lean training gevolgd door de lean Six Sigma black belt. Nog steeds hongerig om meer te leren? Een volgende stap is zo gezet.