Home » Ondernemersnieuws » financiën » Steeds meer ondernemers op de fiets. Is dat zakelijk slim?

Steeds meer ondernemers op de fiets. Is dat zakelijk slim?

Geplaatst in: financiën

We zien steeds meer ondernemers op de fiets. Kan dat? Ja natuurlijk kan dat, want ondanks de veranderingen omtrent ‘de fiets van de zaak’ komt fietsen voor ondernemers nog steeds met veel fiscaal voordeel. Op de fiets naar de zaak of naar een lunchafspraak, de fiets van de zaak kun je gebruiken als aftrekpost op de winstcijfers. Je kunt een fiets privé of via het bedrijf aanschaffen, bekijk dus goed wat voor jou het aantrekkelijkst is.

Fiets aanschaffen als bedrijfsvermogen

Als de fiets een hogere aanschafwaarden heeft dan €450,- (exclusief btw) kun je de fiets aanschaffen als bedrijfsvermogen en hem dus ook afschrijven. De fiets moet dan wel bijdragen aan je onderneming. De voorwaarden is dat de fiets minstens voor 10% zakelijk gebruikt wordt, voor de rest kun je hem ook privé gebruiken.

Fiets aanschaffen als privévermogen

Het kan ook lucratiever zijn om de fiets als privévermogen aan te schaffen, dit ligt aan de afstand die je zakelijk fietst. Als je de fiets niet via het bedrijf, maar privé aanschaft kun je per kilometer €0,19 als kosten afboeken in je onderneming. Als je veel zakelijk fietst kun je dus hogere kosten afboeken in je bedrijf dan wanneer je de fiets zakelijk hebt aangeschaft. Via deze weg betaalt de Belastingdienst zijdelings een deel van je fiets.

Wat is voor jou aantrekkelijk?

Als je een fiets voor je onderneming aan wilt gaan schaffen, is het belangrijk deze twee opties goed af te wegen. Je kunt elk type fiets aanschaffen met fiscale voordelen, van hybride fiets tot elektrische fiets. Maar ongeacht de fiscale voordelen, is het aanschaffen van een fiets een flinke uitgave. Als je veel kilometers zakelijk fietst, kan het voordeliger zijn om de fiets aan te schaffen via je privévermogen. Zijn het aantal kilometers die je zakelijk aflegt gering, is het in de meeste gevallen voordeliger om hem aan te schaffen via je bedrijfsvermogen. Maar in beide gevallen is de voorwaarde dat de fiets een bijdrage levert aan je onderneming.