Home » Ondernemersnieuws » detailhandel » Steeds meer bezwaren tegen vrije koopzondag

Steeds meer bezwaren tegen vrije koopzondag

Geplaatst in: detailhandel, overheid

Na een onlangs behaald succes in Tilburg, heeft de Stichting Tegen Verruiming samen met 73 winkeliers beroep ingesteld bij de rechter tegen het raadsbesluit van Bergen op Zoom om 52 koopzondagen toe te staan. De Stichting en de winkeliers eisen dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag het bestreden raadsbesluit vernietigt, de bezwaren alsnog gegrond verklaart en het primaire besluit herroept. Ook wordt de rechter gevraagd een vergoeding toe te kennen voor de gemaakte juridische kosten.

Volgens advocaat mr. Linda Dekkers van Wille Donker Advocaten in Alphen aan den Rijn, die namens de bezwaarmakers beroep heeft ingesteld tegen het op 21 december 2012 gepubliceerde raadsbesluit van Bergen op Zoom, heeft de gemeenteraad het bezwaar van 59 ondernemers in de naastgelegen gemeenten ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard.

Omzet van winkeliers in kleine kernen als Steenbergen, Tholen, Heijningen, Oud-Gastel, Sint Annaland en Sint Maartensdijk valt weg met de bestedingen van consumenten op koopzondagen in Bergen op Zoom. Mr. Dekkers: “De belangen van de winkeliers in deze kernen zijn rechtsreeks bij het bestreden besluit betrokken.”

‘Niet toeristisch’
De bezwaarmakers zijn van mening dat Bergen op Zoom niet kan waar maken autonoom en substantieel toeristisch te zijn. De opgesomde toeristische attracties zijn te weinig onderscheidend ten opzichte van die in andere gemeenten om 52 koopzondagen te kunnen rechtvaardigen. Dat geldt ook voor het natuurschoon, zoals de Brabantse Wal. De beslissing van de raad op het bezwaar is onvoldoende gemotiveerd en komt daardoor voor vernietiging in aanmerking.

Advocaat Dekkers bestrijdt in haar beroepschrift de opvatting van de raad dat de belangen van winkeliers met weinig of geen personeel en winkelmedewerkers zorgvuldig bij het raadsbesluit zijn betrokken. “De raad is ernstig tekort geschoten. De uitkomsten van onderzoek hadden moeten meewegen in het besluit om de aangescherpte toerismevrijstelling op grond van de Winkeltijdenwet te kunnen toepassen.”

Meer beroepen ingesteld
Niet alleen tegen het koopzondagenbesluit van Bergen op Zoom is beroep ingesteld bij de rechter. Op korte termijn wordt een uitspraak verwacht over het beroep tegen de gemeente Halderberge. Ook zijn beroepen ingesteld tegen de raadsbesluiten van Roosendaal, Drimmelen, Etten-Leur en Schiedam. Deze week stelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven de Stichting Tegen Verruiming en 149 winkeliers in Tilburg in het gelijk. Tilburg is verboden nog langer 52 koopzondagen toe te staan.

Bron: Tegenverruiming.nl

Update: Zo schrijf je over ‘steeds meer bezwaren’, zo wordt bekend dat in Utrecht winkels iedere zondag open mogen zijn. Omdat een meerderheid dat wil.