Gemeenten hebben tijdens de coronacrisis hun dienstverlening voor ondernemers verbeterd en ondernemers ervaren dat ook zo. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle gemeenten zich hebben uitgesproken. Opvallend dit jaar zijn de goede scores van de steden: vijf G40-gemeenten staan in de top 10, waarvan Eindhoven met een tweede plaats het beste uit bus komt. De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland is – voor de derde keer op rij – Rijssen-Holten.
googletag.cmd.push(function(){googletag.display('div-gpt-ad-1508487-3');});
Ondernemers positiever over gemeenten
Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder andere service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie. Gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7 als het gaat om tevredenheid. Twee jaar terug stond dat verzamelcijfer nog op een 6,7. ‘Wat we zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk horen, is dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip’, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.’
Vergunningverlening versoepeld
Lokale overheden hebben bijvoorbeeld de vergunningverlening versoepeld, terrassen verruimd toen horeca binnen niet mogelijk was en heffingen geschrapt voor ondernemers in gesloten sectoren. Als specifiek voorbeeld noemt Vonhof Breda, dat van plek 94 twee jaar geleden is gestegen naar de 7e plek nu. Daar heeft de gemeente in samenwerking met bierbrouwers en andere partners bijvoorbeeld een reddingsplan voor de horeca ontwikkeld, met onder meer passende tegemoetkomingen, gratis coaching en kredietfaciliteiten voor ondernemers.
Opvallende scores grote gemeenten
Opvallend is de positionering van de grote steden dit jaar. Die doen het aanmerkelijk beter dan andere jaren. ‘Vijf steden uit de G40 in de top 10, dat is nog niet eerder voorgekomen. Twee jaar geleden stond er niet één stad in’, zegt Vonhof, die denkt dat vooral steden als gevolg van corona dichterbij ondernemers zijn komen te staan omdat zij meer geld en mogelijkheden hebben om noodmaatregelen voor ondernemers (loketten inrichten, opdrachten naar voren, voucherregelingen en dergelijke) te treffen. Gemeenten zijn door de crisis kritischer gaan kijken naar de inrichting van hun ondernemersdienstverlening en hebben die opgeschaald.
Eindhoven MKB-vriendelijkste stad
Eindhoven mag zich op grond van het onderzoek de MKB-vriendelijkste stad noemen. De lichtstad van Nederland eindigt net achter Rijssen-Holten en vóór Almere op de tweede plek. ‘Ook van Eindhoven weten we dat het lokale bestuur in deze coronatijd steeds zeer intensief contact heeft gehad met ondernemers’, zegt Vonhof. ‘Mooi is dat de gemeente een paar jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de MKB-vriendelijkste stad van Nederland te worden. Dat is gelukt.’
Eindhoven neemt als MKB-vriendelijkste stad het stokje over van Almere, dat zichzelf overigens ook opnieuw heeft verbeterd. Almere was twee jaar geleden met een 11e plek de best scorende stad, dit jaar staat de gemeente op de 3e plek.
De andere steden in de top 10 zijn Deventer (5e), Tilburg (6e) en Breda (7e). Bijzondere vermelding verdient ook Amsterdam, dat daar met een 11e plek net achter komt. De hoofdstad heeft een enorme opmars gemaakt: in 2016 bungelde zij nog in de onderste regionen van de ranglijst, twee jaar geleden haalde ze de top 100 niet.
Trilogie Rijssen-Holten
Hoewel de concurrentie dichterbij komt, is Rijssen-Holten voor de derde keer op rij de MKB-vriendelijkste gemeente. De Overijsselse gemeente haalt behalve de hoogste overall score (7,9) ook de 1e positie waar het gaat om communicatie en beleid en de 3e op het gebied van de lasten (7,7 tegenover 6,4 gemiddeld).
Gemeenteraadsverkiezingen
De resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek van MKB-Nederland komen ruim op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De ondernemersorganisatie verwacht hiervan veel terug te zien in de verkiezingsprogramma’s, die nu worden geschreven, en straks in het economisch beleid van de lokale overheden.
Over de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente
De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova onder bijna 20.000 ondernemers. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de zesde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als prikkel voor gemeenten om zich actief en met gericht mkb-beleid in te zetten voor lokale ondernemers.
De MKB-vriendelijkste gemeente is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten.
Alles over de Verkiezing MKB-Vriendelijkste. Bekijk de top-100 van 2020-2021.