Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Stayokay wint Hart-Hoofdprijs 2016

Stayokay wint Hart-Hoofdprijs 2016

Geplaatst in: duurzaamheid

Hostelketen Stayokay (waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam zit) is uitgeroepen tot winnaar van de Hart-Hoofdprijs 2016. De publieksprijs van 10.000 euro is dit jaar voor de zesde keer toegekend aan de meest vernieuwende en inspirerende duurzame ondernemer. Stayokay wil het bedrag inzetten voor het verduurzamen van het platte dak van het hostel Amsterdam Zeeburg, en daarmee de CO2-uitstoot terugdringen.

Stayokay was genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs om de positieve beweging die zij in gang heeft gezet met haar nieuwe koers. De keten transformeerde in 2003 van een traditionele jeugdherbergcentrale naar voor iedereen toegankelijke en bereikbare groepsaccommodaties, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Zo gebruikt zij lokale en biologische producten voor de buffetten en betaalt ze met het landelijk programma Stay4all schoolreizen voor kinderen die door omstandigheden niet meekunnen. Voor haar milieubesparende bedrijfsvoering ontving zij het Europees Ecolabel.

26.997 mensen hebben hun stem uitgebracht op een van de kandidaten. Naast Stayokay waren Muziekpakhuis, Vuurtoreneiland, Ringoven, Pure Energie en Lindenhoff genomineerd. Elke genomineerde vertelt op www.triodos.nl/hart-hoofdprijs in een korte video over zijn of haar initiatief. Het bleef tot het laatste moment spannend wie van de genomineerden de prijs zou winnen. Stayokay won uiteindelijk met 6.442 stemmen.

De Hart-Hoofdprijs 2016 is 24 mei tijdens een speciale bijeenkomst voor ondernemers in De Hallen Studio’s in Amsterdam uitgereikt door Daniël Povel, directeur Zakelijke Relaties van Triodos Bank Nederland. De bank is medefinancier van De Hallen, een oude tramremise die werd herontwikkeld tot bruisende lokale hotspot.

De Hart-Hoofdprijs is een publieksprijs die in 2011 is ingesteld door Triodos Bank. De bank wil er de aandacht mee vestigen op ondernemers die gezien kunnen worden als duurzame koplopers in hun sector – en andere ondernemers met deze succesverhalen stimuleren.