Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Statiegeld op steeds meer verpakkingen: dit zijn de gevolgen

Statiegeld op steeds meer verpakkingen: dit zijn de gevolgen

Geplaatst in: algemeen

flesjes-statiegeld

Vanaf april 2023 komt er in Nederland statiegeld op blikjes. Er zat al statiegeld op glazen flessen, kratjes en plastic flesjes. Dat het op steeds meer verpakkingsmaterialen komt, heeft een goede reden. Het duurt honderden jaren voordat het afval dat in de natuur terecht komt ook echt wordt afgebroken.

Dit is slecht voor de complete natuur. Planten, dieren en zelfs mensen. Statiegeld heeft nog een ander doel. Het meeste verpakkingsmateriaal kan opnieuw worden gebruikt. Voor bedrijven hebben de veranderingen wel gevolgen. Onder meer supermarkten, verenigingen en tankstations moeten over de beste apparatuur beschikken.

De juiste automaat

Een goede emballage machine is het halve werk. Voor een statiegeldautomaat kan een aanvraag worden gedaan. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. En er zijn verschillen tussen supermarkten en sportverenigingen. Voor grote supermarkten is het verplicht om statiegeld uit te keren. Net als voor bemande tankstations langs de snelweg.

Voor andere bedrijven en verenigingen is dit niet het geval. Dit geeft meer mogelijkheden. Zo kan er ingezameld worden via een donatiebak. Handmatig flessen innemen is eveneens een optie, alleen ben je dan wel even bezig. De derde mogelijkheid is om een emballage automaat aan te schaffen. Dat kost geld, maar levert je wel wat op. Financieel, maar ook moreel, je helpt het milieu er namelijk mee.

15 cent voor blikjes

Je hebt het misschien wel meegekregen. Vanaf 1 april 2023 zit er ook op blikjes statiegeld. Dat wordt 15 eurocent per blikje. Hetzelfde tarief als voor plastic flesjes. Het doel is aan de ene kant om de ongeveer 2 miljard blikjes die per jaar worden verkocht te gaan recyclen. Echter is het voornaamste doel om de blikjes uit de natuur te houden. Dit wordt al langer gestimuleerd door allerlei instanties, waaronder de overheid en de Consumentenbond.

Waar meld je je aan?

Ieder bedrijf dat flesjes in- of verkoopt kan zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. Vrijwel altijd kan je daarna beginnen. Je wordt dan een zogenoemd innamepunt. Daar hoef je niet te zwaar aan te tillen. Zo ben je helemaal niet verplicht om iedere consument de kans te geven zijn of haar plastic flesjes bij jou in te leveren. Het is meer een overkoepelende term. Je kunt zelf de invulling van de inname bepalen.

Levert het iets op?

Niet echt. In de beginjaren was statiegeld een mooie inkomstenbron, maar dat is veranderd. Een supermarkt houdt nauwelijks iets over aan een emballage automaat. Daarom is het vooral een keuze voor een betere toekomst als je een dergelijke machine gaat kopen. Je levert er een goed signaal mee af naar de buitenwereld, omdat je serieus met de toekomst van de aarde bezig bent. En goodwill levert je uiteindelijk ook weer iets op.