Home » Ondernemersnieuws » financiën » Starten met beleggen: let op deze vijf valkuilen

Starten met beleggen: let op deze vijf valkuilen

Geplaatst in: financiën

In het huidige financiële klimaat is sparen niet echt rendabel. Rentenieren lijkt een begrip uit een ver verleden. Veel mensen gaan daarom beleggen. Met beleggen zijn er kansen genoeg om je vermogen te investeren voor goed opbrengsten. Maar beleggen is niet zonder risico’s. Het is daarom goed om te weten wat je beter niet kunt doen. Let op de volgende vijf valkuilen.

1. Verliezen hoog op laten lopen

Een veelgemaakte fout is het vasthouden van een aandeel wat in waarde daalt. Men is geneigd om te denken dat de waarde niet kan blijven dalen. De waarde stijgt vast wel weer. Maar wat je niet beseft is dat je 50% verlies van een aandeel pas gecompenseerd hebt, als deze weer met 100% aan waarde toeneemt. Stel daarom een ondergrens in bij ieder aandeel. Op het moment dat een aandeel in waarde daalt onder de gestelde grens, wordt hij verkocht. Het is namelijk eenvoudiger om een paar procent op andere aandelen te verdienen. Het is in ieder geval kansrijker dan wachten tot je aandeel weer 100% waardevoller wordt.

2. Arrogant over eigen kennis

Als je gaat beleggen is het belangrijk dat je niet lukraak gaat beleggen. Hoe meer kennis jij van een bepaalde markt of branche hebt, hoe beter je veranderingen aan ziet komen. En juist het op tijd zien van veranderingen kan jou een voordeel geven. Wees daar niet arrogant in. De markt heeft het niet verkeerd, zij bepaald de waarde van aandelen. De waarde stijgt niet omdat jij zeker weet dat dat zou moeten.

3. Risicovol inzetten

Als je met een mate van arrogantie belegd, is de kans groot dat je meer risico’s neemt. Je denkt immers te weten dat een bepaald aandeel gaat stijgen. Of juist gaat dalen, en daar zet jij op in. Maar iedere belegger zit er weleens naast. Spreid daarom je risico door te investeren in meerdere beleggingen. Een oud spreekwoord luidt niet voor niets: “Niet op één paard wedden.”

4. Onvoorbereid beleggen

Als je niet weet wat beleggen is, is het misschien beter om eerst onderzoek te doen. Door lukraak geld in te zetten ben je afhankelijk van de uitkomst. Als je weet waar je aan begint neem je veel minder risico. Veel beleggingsprogramma’s bieden een demo-omgeving zodat je met fictief geld ervaring kunt opdoen. Als je de slag te pakken hebt, kun je met je eigen geld gaan beleggen.

5. Beleggen met geleend of noodzakelijk vermogen

Als je al je vermogen gaat inzetten loop je een groot risico alles kwijt te raken. Of erger nog, inzetten met geleend geld. Er is altijd een reële kans op verlies. Je bent niet alleen je geld kwijt maar je blijft ook nog eens met een schuld zitten. Maar ook je laatste beetje vermogen gebruiken in de hoop van grote opbrengsten, is een groot risico. Het is beter om alleen te beleggen met geld wat je in het ergste geval kunt missen.

 

Ga je beleggen door bijvoorbeeld naar aandelenkopen.nl te gaan, is het goed om de valkuilen te weten. Met name verstandig omgaan met je vermogen en niet gokken op een positieve markt. Spreid je risico en weet waar je aan begint.